Нововъзникващият Източносредиземноморски енергиен коридор, създаван от Кипър и съседните му

...
Нововъзникващият Източносредиземноморски енергиен коридор, създаван от Кипър и съседните му
Коментари Харесай

Анастасиадис: Източносредиземноморският енергиен коридор може да помогне на ЕС

Нововъзникващият Източносредиземноморски енергиен кулоар, създаван от Кипър и прилежащите му страни, може доста да помогне на Европейския съюз в напъните му за нови надеждни различни направления за доставка на сила, съобщи кипърският президент Никос Анастасиадис. Готовността на страните в района за последващи стъпки в тази тенденция бе доказана на две енергийни събития, извършени в петък в Никозия.

До края на 2027 година Кипър ще има остатък от възобновима сила и може да изнася електрическа енергия от 120 гигаватчаса през същата година до над 1800 гигаватчаса през 2033 година, разгласи президентът на страната Никос Анастасиадис на конференцията на междуправителствената организация „ Източносредиземноморски газов конгрес “.

Регионът има „ огромен капацитет и обилие от възобновими източници, което значи по-широка опция за доставка на сила в Европа “, акцентира в изявлението си еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

Част от създавания Източносредиземноморски енергиен кулоар са две бъдещи междусистемни електропреносни връзки, предава БНР.

На публична гала в Никозия в петък вечерта бе оповестено началото на строителството на интерконектора „ ЕвроАзия “ /EuroAsia Interconnector/, който ще свърже електропреносните мрежи на Израел, Кипър и Гърция. Очаква се той да бъде приключен до края на 2027 година

В ход е и подготовката за интерконектора „ ЕвроАфрика “ /EuroAfrica Interconnector / сред Египет, Кипър и Гърция.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР