Новото юдейско-ислямско изостряне има име, фамилия (Итамар Бен-Гвир) и длъжност

...
Новото юдейско-ислямско изостряне има име, фамилия (Итамар Бен-Гвир) и длъжност
Коментари Харесай

„Дойде време да полетят глави в Газа“...Религиозната война в Близкия изток и един проблем, свързан с Украйна

Новото юдейско-ислямско изостряне има име, фамилия (Итамар Бен-Гвир) и служба - министър на националната сигурност на Израел. Националистическият режим на Бенямин Нетаняху се нуждае от изострянето, с цел да потуши вътрешния спор в Израел, подбуден от митингите на левицата против правосъдната промяна, за които говорихме в публикацията „ Щурмуването на Храмовия рид “.

Идеята е безхитростна. Както в обществените мрежи пишат: „ Левите и десните евреи ще се схванат между тях, когато пристигна време да набием палестинците “. Обединението на обществото ще работи за реализиране на програмните цели на еврейските националисти.

Тя стартира в нощта против събота, 1 април, на Храмовия рид. В съботните дни демонстрациите на левицата против правосъдната промяна кипят по улиците на Израел към този момент три месеца. Неотдавнашното оповестяване на „ заледяване на промяната до лятото ” не оказа помощ, митингите не престават.

Припомняме, че през 2023 година свещеният за мюсюлманите месец Рамадан се пада през интервала от 23 март до 21 април, а за евреите - Песах (Пасха) - от 5 април до нощта на 13 април.

Как да не се въззползваш?!

В нощта на 1 април, на входа на Храмовия рид, полицията умъртви млад доктор бедуин, за който се твърди, че е " при опит за терористична офанзива ". Версията на израелските сили за сигурност не устоя на рецензия. Твърди се, че бедуинският поддръжник е „ сграбчил оръжието от войник на MAGAV (гранична жандармерия) и е съумял да стреля, само че е пропуснал и незабавно е бил погубен от ответен огън “.

Убийството е осъществено отвън зоната за видеонаблюдение (все отново съумя да се откри такова място на Храмовия рид!), до момента в който камерите на гърдите на служителите на реда се оказа, че не са включени заради тяхната заплеснатост.

На мястото незабавно започнаха конфликти сред палестинците и жандармерията. Хамас незабавно съобщи, че убийството е " част от религиозната война на окупаторите против техния народ и свети места ". Всички схванаха всичко вярно.

Убит е 26-годишен бедуин, израелски жител, преди малко получил здравна тапия. Той стана очевидец по какъв начин граничарите жестоко задържаха жена, като не й разрешиха да се изкачи на Храмовия рид. Лекарят (името му е Мохамед-Халед Ал-Асиби) се застъпи за нея и незабавно беше убит.

Бедуините в родното му населено място оповестиха " стачка в символ на митинг против невъзмутимото ликвидиране, осъществено от окупационната полиция на Бен Гвир ". Как да не си спомним скандалното изявление на Бен-Гвир на 3 януари по време на неговата „ разходка “: „ Храмовият рид принадлежи на всички “. Тогава провокацията провокира интернационален скандал, чак до изключителното привикване на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Това нямаше резултат върху Бен Гвир.

Сега нещата пристигнаха до пукотевица.

До началото на полицейското безумство в джамията Ал-Акса, до размяната на ракетни удари и терористични офанзиви остават няколко дни...

Нека се зъдълбочим малко. В Израел има маргинално екстремистко придвижване „ Завръщане към планината “. Лидерът му Рафаел Морис е захласнат от концепцията да извърши жертвоприношение на козле на Храмовия рид по случай празника Пасха. Освен това всевъзможни еврейски ритуали на Храмовия рид, в това число молебствия, са неразрешени от закона.

В обществените мрежи беше публикуван апелът на екстремиста да се взе участие в изкачването на планината и в жертвоприношението. На всички арестувани от полицията се подсигуряваха парични компенсации. Бен-Гвир устно се опълчи на проекта на " ревнителите на Храмовия рид " в тази част от него, която се отнася до жертвоприношението.

Но той въобще не се тормози от самото нанагорнище. Съмишленикът на Морис създаде " специфична интервенция ". Жертвеният козел трябваше да бъде оставен до 5 април в Стария град при арабите „ на добра цена “. Такава оферта към арабите беше оповестена в обществените мрежи на арабски.

Нека изясним. Кръвните жертвоприношения са били практикувани от евреите до разрушаването на Втория храм. След разрушаването беше контрактувано ритуалът на храмовата работа до възобновяване на Третия храм да бъде сменен от други форми на работа на Всемогъщия: молитва, проучване на Тората, прецизно съблюдаване на нейните ритуални и етични наставления.

Затова и основният равинат на Израел също се опълчва на пасхалната жертва на Храмовия рид. Равинът на Стената на рева Шмуел Рабинович прикани да се направи всичко допустимо, с цел да се спре действието на придвижването " Завръщане към планината ".

На 4 април, няколко часа преди полицейския безпорядък в Ал-Акса, спорът сред Бен-Гвир и генералния контрольор на полицията (ръководител на полицията) Яков Шабтай заигра с нови цветове. Последният беше срещу обстоятелството, че създаваната Национална армия е директно подчинена на Бен-Гвир. И те наподобява са се съгласили, че ще се подчиняват, като Магав, посредством Шабтай. Противно на ангажиментите, Бен-Гвир, като умел подбудител, разгласява част от диалога с Шабтай, което накара Шабтай да се покаже по-голям националист от самия Бен-Гвир.

Скандалният диалог беше „ изминал “ в пресата на 4 април, в навечерието на „ нощта на жертвоприношението “. Силите за сигурност приказваха за убийства в арабския бранш.

Бен-Гвир: „ Убийство след ликвидиране. Това е прекомерно. Нуждаем се от мощна Национална армия. “

Шабтай: " Няма какво да се направи. Те се убиват един различен. Това е природата им. Това е арабският нрав. "

Бен-Гвир: " Това може да бъде спряно. Необходимо е да се предотврати убийството както на араби, по този начин и на евреи. "

След публикуването на тази част от диалога избухна скандал. Както се очакваше, арабите бяха възмутени. Членът на Кнесета Айман Оуде, водач на Съвместната арабска листа в Народното събрание, незабавно атакува Шабтай поради думите „ те се убиват, такава е природата им “.

Oуде изясни: „ Броят на убитите палестинци в Израел е 7 пъти повече от броя на убитите палестинци на Западния бряг, Газа и Йордания – и това е резултат от закононарушение (от страна на еврейската държава). Това не е природата на палестинците - това е природата на расистката израелска върхушка. Навсякъде по света общоприет контрольор расист като Шабтай би бил уволнен на мига. Шабтай - оставка! "

Това в допълнение наелектризира атмосферата на Храмовия рид.

Настъпи „ нощта на жертвата “.

След вечерната молитва няколкостотин молещи се палестинци, които чакаха нещо от евреите, се барикадираха в джамията Ал-Акса.

Силите за сигурност на MAGAV превзеха мюсюлманското светилище с взлом. Във видеозапис, сниман от палестинци, се вижда по какъв начин служители на реда бият хора в джамията, а жена се чува да крещи: " О, Боже! " Палестинците споделят, че полицията е разкрила огън по тях с гумени патрони и е употребила шокови гранати. Много араби са ранени, 350-400 души са арестувани. Израелските управляващи споделят, че са " уговаряли палестинците ", че по тях са хвърляли камъни, даже са блъснали един в крайници...

Нощта на Храмовия рид беше огнена.

Сутринта палестинците изстреляха 16 ракети против Израел от северната част на линията Газа, осем от които бяха свалени от системата за противовъздушна защита Iron Dome /Железен купол/, една удари фабрика в индустриалната зона на Сдерот, а останалите паднаха в пустинята.

Случи се това, което беше изисквано от министъра на националната сигурност Бен-Гвир. Той разгласи: „ Правителството, в което членувам, би трябвало да отговори сурово на ракетния обстрел от Газа. Ракетите на Хамас изискват отговор, друг от обстрела на дюните и необитаемите региони... Дойде време глави да полетят в Газа.

И полетяха глави. Израел нанесе въздушни удари в Ивицата Газа, поразявайки, както оповестиха израелските медии, " няколко цели на Хамас ".

Мюсюлманският свят беше засегнат от нощното навлизане на еврейските сили за сигурност в джамията.

Министерството на външните работи на Йордания: „ Израелската експанзия е неприемлива и е ориентирана към смяна на историческия и юридически статут на Йерусалим. Ще предприемем всички нужни ограничения, с цел да сложим завършек на рисковата израелска ескалация, която заплашва целия район. "

Генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гейт: „ Призоваваме интернационалната общественост, по-специално страните-членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, да работят бързо, тъй че Израел да постави завършек на тази рискова ескалация, която може да подпали целия район. “

Саудитска Арабия изрази „ изрично отменяне “, а Египет държи Израел, „ окупационната мощ, виновна за тази рискова ескалация, която може да заплаши напъните за реализиране на помирение “.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху съобщи, че държавното управление му е решено да " резервира статуквото и да понижи напрежението " на Храмовия рид.

Според известия от Израел на 6 април „ десетки ракети са били изстреляни от ливанска територия по градове в северната част на страната. Системата за противовъздушна защита Iron Dome не съумя да се оправи с огромна офанзива, някои ракети избухнаха и раниха хора. В нощта против петък, 7 април, израелската войска (IDF) нанесе удари на ливанска територия, заявявайки, че „ IDF няма да разреши на терористичната организация Хамас да работи от ливанска територия и държи Държавата Ливан виновна за всеки ориентиран изстрел от нейната територия. "

Известният интернационален публицист Израел Шамир обръща внимание на такава детайлност в обстрела на Израел: „ Той незабавно удари Газа, а през нощта бомбардира Тир, античен финикийски град. Но има един проблем, обвързван с Украйна. Израел остана без снаряди и освен това - съобщи ги на Украйна за обстрел на Донбас. Американски снаряди, ситуирани на територията на Израел, също са отпътували за Украйна. Сега, волю или неволю, Израел би трябвало да седи безшумно и да търпи. А те не са привикнали да се въздържат. Израел Шамир дава линк към собствен източник за обстоятелството, че снарядите са „ отпътували за Украйна “.

Изчисленията на Бен-Гвир, който стана основна фигура в Израел, обаче не се оправдаха изцяло. Протестите на „ левите ” против правосъдната промяна на националистите продължиха и в събота, 8 април.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР