Новото социално предприятие във Варна - пекарна Радост дарява именно

...
Новото социално предприятие във Варна - пекарна Радост дарява именно
Коментари Харесай

Пекарна във Варна дава работа и щастие на младежите с дефицити

Новото обществено дружество във Варна - пекарна " Радост " подарява точно това - наслада на 12 младежи до 29 години с разнообразни дефицити, като им обезпечава работа. Възможността за реализация на младите се реализира по Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси " по концепция на Фондация " Радост за нашите деца ". Мястото, където се намира пекарната също не е инцидентно - ул. " Радост " 7 в кв. " Трошево ". Там се срещнахме с ръководителя на Фондацията Нарине Банкова, която показа за Moreto.net детайлности за самия план.

" Социалното дружество породи от концепцията да има работни места за младежи с дефицити. Благодарение на плана ние ще изпълним тази активност до края на ноември, по-късно имаме 6 месеца резистентност на самия план. Силно се надявам това да стане разпознаваемо в обществото, тъй че да има компании, които да желаят да купят нашата продукция, тъй че да просъществуваме във времето и това да се окаже освен добра процедура, а една устойчива претовареност на такива младежи ", изясни Нарине.

По думите й младежите с дефицити над 18 години не могат да си намерят работа, тъй като това е обвързано с една подкрепяща среда, а точно потребност от наставници, психолог и обществени служащи, което е запас за един шеф.

" При хората с дефицити би трябвало да намерим умеенето, да дадем опция на моженето, а това е време. Бизнесът няма време, той е насочен към облага ", счита Банкова. Според нея работодателите не са отговорни за това, нужни са облекчения, които страната да обезпечи. Така бизнесът ще бъде подтикван да отдели за наставници, които да образоват наетите лица със специфични потребности.

Нарине не крие, че се изисква доста работа и самообладание, с цел да се обучат младежите, защото в никакъв случай до момента те не са имали трудови привички, занапред се построява самочувствие и обществени контакти.

" Би ми се желало да има повече обществени предприятия с друга конструкция, тъй че младежите с дефицити да имат избор, тъй като пекарната може да не е най-хубавото място за някои от тях. В новия закон за обществените услуги и за персоналната помощ, има първи проблясъци на схващане за основаване на работни места, в които тези младежи с дефицити да намерят своето място ", изясни Нарине.

Младежите в общественото дружество са минали през образование, част от специалността " Хлебар " и " Сладкар ". Те получат 560 лева брутна заплата за 8-часов работен ден, само че това, което най-вече ги радва е чувството за принадлежност, че могат да вършат нещо, че са значими.

Официалното разкриване на пекарна " Радост " ще бъде на 18-ти юни от 10:00 часа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР