Новото правителство на Словакия, оглавявано от премиера популист Роберт Фицо,

...
Новото правителство на Словакия, оглавявано от премиера популист Роберт Фицо,
Коментари Харесай

Новата власт в Словакия закрива специализираната прокуратура за корупция и тежки престъпления

Новото държавно управление на Словакия, ръководено от премиера популист Роберт Фицо, утвърди през днешния ден изменение в Наказателния кодекс на страната, с което се закрива профилираната прокуратура, занимаваща се с най-тежките закононарушения и корупцията, предадоха Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Словашката президентка Зузана Чапутова, опозицията и неправителствени организации се опълчиха на решението, заявявайки, че то е в прорез с правилото за господство на закона. Чапутова назова проектите на държавното управление за смяна на правосъдната система " жалки и рискови ".

Одобреното изменение планува профилираната прокуратура да прекрати активността си до 15 януари следващата година. Прокурорите от нея ще се реалокират под шапката на основния прокурор, а териториалните подразделения на профилираната прокуратура ще поемат случаи, които не са завършени. За да влезе в действие закриването на тази прокуратура, е нужно изменението в наказателния кодекс да бъде утвърдено от Народното събрание и от президента на страната.

Трипартийната коалиция, която сформира държавното управление на Словакия, има болшинство в Народното събрание. Президентката Чапутова може да наложи несъгласие върху измененията или да ги оспори в Конституционния съд. Управляващата коалиция обаче може да обезсили ветото ѝ с нормално болшинство при вероятно гласоподаване, отбелязва АП.

Роберт Фицо стана министър-председател на Словакия за четвърти път, откакто белязаната му от спорове лява партия " Смер - обществена народна власт " ( " Посока - обществена народна власт " ) завоюва парламентарните избори, създадени в страната на 30 септември. Предизборната му стратегия бе проруска и антиамериканска.

Едно от първите решения, които взе държавното управление на Фицо при встъпването си във власт, бе да спре военната помощ на Словакия за прилежаща Украйна. Ройтерс показва, че това е внезапен завой във външната политика на страната, който може да обтегне връзките в Европейски Съюз и НАТО. Премиерът се разгласи и срещу глобите, наложени от Европейски Съюз на Русия, като в това време желае и да блокира присъединението на Украйна към НАТО.

Критиците на Фицо се притесняват, че неговото завръщане на власт може да промени прозападната тенденция на външната политика на Словакия по образеца на Унгария, където на власт като министър председател е Виктор Орбан.

Ройтерс отбелязва, че някои елитни следователи и полицейски чиновници, които се занимават с корупцията, са били пуснати в насилствен отпуск или са били уволнени, като държавното управление възнамерява да понижи присъдите за корупция наред с другите промени в правосъдната система.

По време на ръководството на предното държавно управление, което пристигна на власт през 2020 година с предизборна антикорупционна агитация, десетки висши чиновници, служители на реда, съдии, прокурори, политици и предприемачи от кръга на " Смер " бяха подведени под отговорност и след това наказани за корупция и други закононарушения. Делата против редица други хора не престават.

По данни на словашкия клон на интернационалната организация за битка с корупцията " Прозрачност през граници " (Transparency International) 95 % от обвинените, чиито каузи са били пратени в съдилищата от профилираната прокуратура, включително и висши държавни чиновници, са били наказани.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР