Новото поколение на хуманоидния робот на Tesla значително се различава

...
Новото поколение на хуманоидния робот на Tesla значително се различава
Коментари Харесай

Tesla представи второто поколение на андроида Optimus

Новото потомство на хуманоидния робот на Tesla доста се разграничава от първото. Optimus Gen 2 е с 10 кг по-лек, с 30% по-бърз, доста по-симпатичен и по-полезен от своя предходник. Движенията му са станали по-човекоподобни, изключително ръцете. Компанията има намерение скоро да стартира да употребява тези роботи в своите фабрики. И незабавно откакто те потвърдят своята полза, ще стартират техните продажби.

Изглежда, че отделът по роботика на Tesla е бил изумен от същата болест на икономии, която от време на време поразява индустриалните и логистичните отдели в навечерието и след излизането на идващия нов модел електрически автомобил. Само преди две и нещо години Илън Мъск разгласи, че Tesla ще се заеме с хуманоидни роботи, незабавно щом се появи работещ първообраз. Тогава малко хора го одобриха съществено, с изключение на почитателите на компанията – първият Optimus едвам ходеше и можеше единствено да маха с ръка.

През месец март Tesla сподели видеоклип, в който два робота сглобяват трети. Това към този момент беше нещо напълно друго: след сглобяването и трите андроида се разхождаха из стаята и посочваха личната си фотография. Самият Мъск разказа темпото на създаване на Optimus – робот за помощ в семейството – като умерено бързо.

Ето че след още 10 месеца компанията показа второто потомство с ново тяло и качества. Шийната част на робота се снабди с две степени на независимост. Появиха се и нови крака. Формата на краката стана по-човекоподобна, със съчленени пръсти и датчици за прилаганата мощ. Ръцете имат 11 степени на независимост, задвижващите механизми са по-бързи, а тактилните датчици на всички пръсти разрешават по-прецизно и грациозно манипулиране с обектите.

Благодарение на новото бяло тяло Optimus 2 наподобява на Model S. Предишният беше железен и с 10% по-тежък. А в случай че се съди по видеото, уменията на андроида са допълнени с малко тромави, само че въпреки всичко танци.

Както написа New Atlas, андроидът Optimus-2 не може да се съпоставя с робота Atlas на Boston Dynamics във връзка с акробатиката и другите двигателни функционалности, само че той по принцип няма такива задания: предопределен е за всеобщото произвеждане, за което Tesla и Мъск схващат доста. Така че даже да остане муден, само че да се научи да прави вярната работа в действителния свят, задачата му ще бъде реализирана – той ще може непрекъснато да сглобява електрически коли.

„ Оптимусите “ към този момент работят в автосалоните на Tesla от средата на годината, като популяризират електрическите автомобили. Това е стратегическо решение на компанията, ориентирано към повишение на атрактивността и посещаемостта на автомобилните салони – роботизираните хуманоиди на ревютата и презентациите провокират огромен интерес измежду хората.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР