Новото парламентарно мнозинство след разрива в управленската коалиция може да

...
Новото парламентарно мнозинство след разрива в управленската коалиция може да
Коментари Харесай

Задава ли се бюджетен Франкенщайн?

Новото парламентарно болшинство след разрива в управническата коалиция може да прекрои държавните финанси до рискови размери

По-измъчен бюджет страната в никакъв случай не е имала, написа

Първо, влезе в действие чак от 1 април, като надалеч преди този момент ръководещата коалиция разгласи, че същинските финанси на страната ще станат ясни от 1 юли. После четирите ръководещи партии започнаха да се надцакват с оферти за актуализация, кои от кои по-популистки, до момента в който след протяжни среднощни експертни и съдружни препоръки се роди компромисният законопроект с пакета антикризисни ограничения. След излизането на Има Такъв Народ от обединението предходната седмица до последно актуализацията на бюджета на първо четене в Народното събрание висеше на косъм. А в какъв тип ще се появи окончателният вид е цялостна мистерия.

Защото след разпадането на управническата коалиция има ново болшинство в Народното събрание. Партиите от опозицията и Има Такъв Народ към този момент заявиха, че за второто четене на актуализацията са приготвили много ремонти и потриват предостатъчно ръце.

Политическите сили няма да пропуснат шанса да употребяват слабостта в ръководството, с цел да прокарат разнообразни данъчни отстъпки или нови разходи, с които да натрупат точки пред електоратите си, предвкусвайки скорошни избори.

И съвсем като един Франкейнщайн е допустимо да сътворят бюджетно страшилище, което съществено да заплаши финансите на страната.

"Има огромен риск за бюджета, в случай че преди второ четене завалят оферти за милиарди левове нови разноски ", призна тези дни Владислав Панев от "Демократична България ". Той въпреки всичко се надява да се образува парламентарно болшинство за рационални оферти, в това число и от опозицията.

От Движение за права и свободи първи оповестиха, че може и да не поддържат актуализацията на първо четене, само че при второто ще упорстват да се прибавят обилни спомагателни заплащания - да вземем за пример за земеделските стопани. А Движение за права и свободи към този момент един път направи показно по какъв начин може да се взривят финансите на страната - при актуализацията на миналогодишния бюджет през есента те предизвикаха ГЕРБ и Българска социалистическа партия и дружно гласоподаваха фрапантно по-висока минимална пенсия, както и двойно по-висока коронавирус добавка от 120 лева, с което на процедура саботираха законопроекта на служебния кабинет. Тъй като в бюджета нямаше планувани разноски за новите по-високи пенсии, депутатите въпреки всичко гласоподаваха отсрочването им за последните дни на 2021 година

Доскорошните сътрудници в обединението - Има Такъв Народ, също се готвят да внесат редица корекции в бюджета сред двете четения. Почти на финала на договарянията в обединението депутатите от партията на Слави Трифонов, мощно афектирани, оповестиха, че нито едно тяхно искане не е намерило място в антикризисния пакет. Нещо повече - не е било даже разисквано в поредицата експертни и съдружни препоръки, което значи, че няма и планове за разноски и резултати. Едва на една от последните сбирки в Министерския съвет депутатите Любомир Каримански и Станислав Балабанов показаха пред публицисти лист от дузина антиинфлационни ограничения, по-голямата част от които останаха отвън държавния законопроект.

По всяка възможност Има Такъв Народ ще ги внесат още веднъж в Народното събрание. Сред тях са съществени данъчни промени, като въвеждане на необлагаем най-малко за приходи до 500 лева, по-нисък 5% Данък добавена стойност за плодове и зеленчуци, освобождение от корпоративен налог за започващи компании и при реинвестиране на облагата, преотстъпване на 2.5% от налозите върху приходите за общините.

Интересно ще бъде дали Българска социалистическа партия ще поддържа необлагаем най-малко - нещо, за което левицата упорства от години.

Ако има някой удовлетворен от антикризисния пакет, поради който се актуализира бюджетът, то това е Българска социалистическа партия.

Левицата припозна всички ограничения в него като свои

- като се почне от нарастването на пенсиите от 1 юли с 10% плюс включването на добавката от 60 лева и плануваното преизчисление от 1 октомври, та се мине през по-големите данъчни отстъпки за деца и намаляването на Данък добавена стойност за ток и парно и 0% за хляба.

"Демократична България " към този момент не е отправила искания. Десните са удовлетворени, че са отразени двете им оферти за подкрепяне на бизнеса - повдигане на прага за наложителна регистрация по Данък добавена стойност и понижаване на лихвата при просрочия.

ГЕРБ твърдо обявиха, че няма да поддържат актуализация на бюджета нито на първо, нито на второ четене. "Най-добрата актуализация е оставката на държавното управление ", сподели водачът Бойко Борисов и предвижда провал във всеки един бранш в идващите две години, в случай че препоръчаните корекции бъдат признати. По-конкретната им рецензия все още е против увеличение на държавния дълг с нови съвсем 3 милиарда лева

И от "Възраждане " нямало да поддържат бюджет, "който задълбочава задлъжнялостта на България ". "Ако паднат спомагателните 3 милиарда дълг, ще подкрепим бюджета. Но те няма да го създадат, тъй като не им излизат сметките ", разяснява Костадин Костадинов. "Възраждане " евентуално ще възобнови настояванията си да отпадне изцяло Данък добавена стойност за всички храни от дребната потребителска кошница, за медикаментите и медицински произведения, за тока и парното за бита. Законопроектът им с тези промени бе отритнат единствено преди месец в пленарната зала. Така и не стана ясно какви загуби от данъчни доходи ще коства това, само че тогава ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи гласоподаваха "за ", а Има Такъв Народ - "въздържали се ". Какво ли ще се случи в този момент?

Предусещайки наближаващи предварителни избори, партиите в Народното събрание ще бъдат по-склонни да откликнат на нестихващите претенции за по-големи обезщетения и хонорари в редица браншове. Медицински експерти, служители на реда и надзиратели към този момент излязоха на митинги за по-високи заплати. Отделни министри и ведомства също натискат за по-голям фонд "Работна заплата ". Синдикатите упорстват за 760 лева минимална работна заплата от 1 юли. Бизнесът не стопира да търси лоби за удължение до края на годината на помощите за покриване на високите сметки за ток и газ и за опазване на личния състав. Парламентът ще бъде заставен също по този начин да реши най-сетне казуса с неизплатеното пътно строителство за милиарди левове, което бе повода и за разпада на обединението.

На този декор от ден на ден икономисти и финансисти изричат мнение, че неуспех на актуализацията на бюджета от 1 юли ще донесе повече позитиви, в сравнение с негативи. Най-вече тъй като страната ще спести на всички данъкоплатци неразумни и с неразбираем резултат разноски, показани като антиинфлационни ограничения. Като да вземем за пример премахването на Данък добавена стойност за хляба, тъй като няма да се отрази значително на джоба на хората и само ще остави повече пари в производители и търговци (те към този момент надуха цените на хляба с близо 10% през май в очакване на 0% Данък добавена стойност от 1 юли). Или пък противоречивите 25-те стотинки отстъпка от литър бензин, които единствено ще вдигнат потреблението на българите с по-високи приходи.

"Без актуализация държавното управление ще е насила да харчи за нови ограничения посредством икономии в други пера и по този начин ще бъде подтиквано да форсира промените ", споделя Лъчезар Богданов от Института за пазарна стопанска система. Що се отнася до пенсиите, икономистът напомня, че към този момент е заложен 6.1% растеж от 1 юли, а оттова нататък е по-добре държавното управление да поддържа възрастните хора съгласно потребностите им, като утвърждава краткотрайни добавки, без да се постанова актуализация на бюджета.

Критика търпят и продължаващите стратегии за субсидиране на бизнеса. Пандемията не може да се употребява повече за опрощение, а действителностите на енергийния пазар в Европа би трябвало последователно да се одобряват и да се търсят нови бизнес модели.

Финансисти и икономисти виждат заплахата бюджетът да бъде съществено прекроен, по този начин както се случи при актуализацията през предходната година. "Рискът да се получи същото като през 2021 година - да не можем да направляваме обществените финанси през 2022 година, е безусловно осезателен и сега ", разяснява някогашният заместител финансов министър Любомир Дацов. Според него инфлация от този тип се бори със стесняване на разноски до допустимо най-нисък бюджетен недостиг.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР