Новото оборудване е по проекта на община Пловдив Културното наследство

...
Новото оборудване е по проекта на община Пловдив Културното наследство
Коментари Харесай

ГХГ с нова техника за реставрация


Новото съоръжение е по плана на община Пловдив „ Културното завещание на Пловдив, показано в ревитализирани, реставрирани и реновирани места “ по Норвежката стратегия

Реставраторите от Ателието за реституция и консервация на Градската художествена изложба в Пловдив – Марина Караиванова, Марин Бекирски и Славена Зяпкова, дружно с уредникът и дизайнер Милена Китипова, показаха през днешния ден пред медии и аудитория презентация за главните правила при реставрацията на картини и икони, както и за профилираните материали, химикали и уреди, употребявани в ателието, където се възвръща първичния искра на художествени творби от богатия фонд на галерията.

Поводът за събитието, което се организира в Постоянна експозиция на ГХГ на ул. „ Съборна “ в Стария град, издигната по план на Йосиф Шнитер, бе обособения профилиран ъгъл, основан по плана на община Пловдив „ Културното завещание на Пловдив, показано в ревитализирани, реставрирани и реновирани места “. В него посетителите могат да научат повече за непрекъснатите грижи, които екипът поставя за консервацията и реставрацията на богатото културно завещание, съхранявано от галерията. На екран в новия ъгъл се прожектира филм за стадиите, през които минават експертите, когато избавят разнообразни творби на изкуството, като мястото е завършено още с фотографии и къс изяснителен текст.

Представена бе и новата техника – монитори, таблети и интерактивни станции, с която ГХГ – Пловдив се оборудва по план „ Културното завещание на Пловдив, показано в ревитализирани, реставрирани и реновирани места “. Освен в новия ъгъл, един от мониторите се употребява за показване на творби на модерни създатели във видео формат. Таблетите ще се употребяват за интерактивно показване на експонатите в експозиция “Икони ”.

Пловдивската художествена изложба е една от дребното в България, които имат лично реставраторско ателие. То бе намерено през 2019 година в къщата на експозиция „ Георги Божилов-Слона ”, а понастоящем се обитава в необятно и удобно пространство в сградата  на изложбена зала „ 2019 ” на ул. Гладстон “. Реставрацията и консервацията са директно свързани с запазване на културното завещание. Галерията съхранява в своя фонд разнородни творби на изобразителното изкуство – картини, статуи, графики, икони и други. Всяко едно от тях се нуждае от непрекъсната грижа, с цел да се запази и ресурси във времето. Работата на реставраторите изисква самостоятелен метод към обособените обекти, съгласуван с съответния материал, техника и размери. Основни стадии в работата по една картина са разчистване, подсилване, преопъване на платното на нова подрамка, събаряне на остарял лак, попълване на неналичия с китове и ретуши, ново полагане на краен лак. Обектите за реституция не са единствено картини. В реставраторското ателие се реставрират икони, творби от керамика, камък, дърво, гипс, хартия, текстил, рамки на картини, постаменти и други. Реставраторите документират всеки стадий от работата си като се стараят да употребяват обратими материали, тъй като в бъдеще може да се окаже, че има нови и още по-съвременни технологии за възобновяване.

Проектът №BGCULTURE-1.001-0016 „ Културното завещание на Пловдив, показано в ревитализирани, реставрирани и реновирани места “ на община Пловдив се осъществя по Програма „ Културно предприемачество, завещание и съдействие ” 2014-2021 година посредством Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014-2021 година Общата му стойност е 781 550 лв. и би трябвало да завърши до 30. 04. 2024 година Освен ГХГ– Пловдив, в плана вземат участие също Регионален исторически музей, Регионален археологически музей, Регионален етнографски музей, Регионален природонаучен музей, Народна библиотека „ Иван Вазов “ и Общински институт „ Старинен Пловдив “.

Продължават дейностите по правенето на предприемачески проект, с който ще бъде подкрепена работата на седемте институции в привличането на повече аудитория. Целта е посредством основаване на нови предприемачески хрумвания да се генерират доходи след това, описа ръководителят на плана Петя Щерева. До началото на идната година би трябвало да е готово и мобилното приложение, вид quest игра, което ще показва постройките, залите и част от експонатите на културните институти по завладяващ за посетителите метод, включващо аудио гайд. Под формата на игра ще бъдат обживявани обособени артефакти, играта ще предизвика посетителите да преглеждат повече обекти, да дават отговор на въпроси, да търсят съкровища в тях.  За всички спечелили в играта през мобилното приложение ще има награди –  дребни и огромни, от сувенири до такива, свързани със фамилно развлечение.

По плана в институциите се обновят и ревитализират пространства, закупуват се витрини за непрекъснатите експозиции и техника за интерактивно показване на експонатите.

Съвсем скоро следва монтирането на климатична апаратура във фондохранилището на Библиотека “Борис Дякович “ на Археологическия музей, което ще даде достъп на публиката. Монтира се ново осветяване в залата за краткотрайни изложения и залата на християнската гробница със фрески от първата половина на IV в.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР