Новото коалиционно правителство на Италия, подкрепяно от Движение 5 звезди

...
Новото коалиционно правителство на Италия, подкрепяно от Движение 5 звезди
Коментари Харесай

Милениелите идват на власт в Италия, средната възраст на новото правителство - 37 години!

Новото съдружно държавно управление на Италия, подкрепяно от " Движение 5 звезди " и левоцентристката Демократическа партия, постави през днешния ден публично клетва, съобщи ДПА.

Церемонията се състоя в огромната бална зала в двореца Куиринале, резиденцията на президента Серджо Матарела.

" Заклевам се да бъда предан на републиката и да съблюдавам конституцията и законите, и във всичките си дейности да се управлявам само от ползите на народа ", сподели министър председателят Джузепе Конте.

Същите думи произнесоха и 21-те министри от държавното управление. По-късно през днешния ден кабинетът ще има първо съвещание.

Едно от първите решения, които се чака да вземе, е за назначението на някогашния министър председател от Демократическата партия Паоло Джентилони като представителя на Италия в новата Европейска комисия, осведоми Българска телеграфна агенция.

Управляващата коалиция, наричана " жълто-червена " поради партийните цветове на " 5 звезди " и демократите, включва и дребната лява партия " Свободни и равни ".

Средната възраст на министрите е 37 години, което я прави рекордно ниска. В кабинета има седем дами, 10 представители на " 5 звезди ", девет на Демократическата партия, един на " Свободни и равни " и един технократ.

Технократът е вътрешният министър Лучана Ламорджезе, която допреди това е била почитан държавен чиновник. Сред останалите основни назначения са това на водача на " 5звезди " Луиджи Ди Майо като външен министър и това на Роберто Гуалтиери от Директива за птиците като министър на стопанската система.

Следващата седмица държавното управление ще мине през процедура за приемане на парламентарен избор на доверие: в понеделник в долната камара, а във вторник в Сената.

Новото ръководство изтласка в съпротива крайнодесния водач Матео Салвини, който беше вицепремиер и министър на вътрешните работи в предходното държавно управление с " 5 звезди ", отбелязва ДПА.

" Лигата " на Салвини и друга крайнодясна партия - " Италианските братя " възнамеряват улични митинги против новата изпълнителна власт. Първият ще е на " Италианските братя " в понеделник, 9 септември, пред долната камара на Народното събрание.

В Италия постоянно има държавни рецесии, напомня ДПА. Новата изпълнителна власт е 66-тата за 73 години републиканска история. Предшествениците й се задържаха приблизително по към 13 месеца
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР