Новото коалиционно правителство на Финландия, смятано за най-дясното в съвременната

...
Новото коалиционно правителство на Финландия, смятано за най-дясното в съвременната
Коментари Харесай

Финландия има ново правителство, смятано за най-дясното в съвременната ѝ история

Новото съдружно държавно управление на Финландия, считано за най-дясното в актуалната история на скандинавската страна, встъпи в служба, съобщи " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Деветнайсетчленният на премиера, водач на консервативната Национална съдружна партия, беше утвърден от еднокамарния законодателен орган Едускунта, след което президентът Саули Нинистьо го назначи публично.
В петък, след дълги договаряния, траяли повече от седем седмици, НКП, която завоюва най-вече гласове на, разгласи, че се е споразумяла с още три политически сили за ръководеща коалиция, включваща и крайнодясната, евроскептична партия " Финландците ", чиято стратегия като цяло е националистическа и антиимигрантска.
Двата по-малки колегата в обединението ще бъдат Финландската християндемократическа партия и Шведската национална партия на Финландия (партия на шведското малцинство във Финландия - бел. ред.).

Заради превъзходството на двата по-големи съдружни колегата, които са закостенял и популистки, финландските медии дефинират държавното управление като " националконсервативно " по темперамент.

Според политолози новият кабинет е най-десният в следвоенната история на Финландия.

Орпо, 53-годишен политик с огромен опит, е някогашен финансов и вътрешен министър, а от 2016 година е отпред на НКП, най-голямата консервативна политическа партия във Финландия.

Сред другите основни министри от редиците на НКП са Елина Валтонен, която ще бъде втората в историята жена външен министър на Финландия, и заместник-председателят на партията Анти Хекенен, който ще бъде министър на защитата.

Постът на Хекенен е изключително значим, тъй като през април. В резултат на това граничещата с Русия 5.5-милионна страна е в развой на консолидиране на военните си системи и инфраструктура с тези на алианса, отбелязва " Асошиейтед прес ".
Популистката партия " Финландците ", подгласникът на изборите, получава финансовото министерство, а значимия пост на негов началник ще заеме водачът на групировката Рика Пура. Вътрешният и правосъдният министър също ще бъдат представители на тази партия.
Кабинетът " Орпо " се чака да предприеме огромна промяна в региона на обществената политика и труда, а също и за понижаване на бюджетните разноски.

Сред дилемите, които новото държавно управление си слага, е да намали доста държавния дълг и да схване корав курс към имиграцията, в това число посредством стягане на разпоредбите за приемане на позволение за престояване и поданство.

Четирите партии имат болшинство от 108 депутати в 200-местния парламент.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР