Новото измерение на африканската чума - свиневъдът Желязко Христов, който

...
Новото измерение на африканската чума - свиневъдът Желязко Христов, който
Коментари Харесай

Свиневъд се закани да изгори фермата си заради африканската чума

Новото измерение на африканската чума - свиневъдът Желязко Христов, който гледа свине в Сливенско, се закани да изгори фермата си и да пламне дружно с нея.
Христов е безапелационен, че се занимава с този бизнес от 1993 година и в никакъв случай не е търсил държавни или европейски дотации – постоянно е разчитал на биологични храни и се е старал да гледа " щастливи свине ". Това е главен занаят за фамилията на Христов, който гледа и други животни, с изключение на свине – да вземем за пример пилета. Във фермата има към 2000 свине. Стопанството е сертифицирано, производителят е регистриран.
" Ще ги изгоря, ще ги запаля, отсам животно няма да излезе ", закани се Христов пред Нова телевизия, който е безапелационен, че няма да почва от нулата, с цел да се развива отново още 30 години. " Това ми е целият живот ", добави фермерът, който се заканва и да емигрира, в случай че страната му отнеме поминъка.
Междувременно в Сливенско не престават с митингите против ограниченията на страната за африканската чума. Основното искане е оставката на шефа на БАБХ Дамян Илиев, а второто искане е да се спре избиването на животни, тъй като няма болест от африканска чума. " Искаме оставката на това държавно управление, тъй като то е некомпетентно да се оправи ", обобщиха хората, като подчертаха, че политиката е всичко, което е обвързвано с живота на хората и клеймото " политически митинг " е несъответстващо. А чувството на хората, изразено пред bTV, е, че никой не изяснява нищо. Те се заканват, че минават в безсрочно гражданско непокорство.
Същевременно Хюсеин Хюсеин, член на Управителния съвет на Асоциацията на свиневъдите, акцентира дебело, че протестиращите би трябвало да си отговорят на въпроса за какво в действителност стачкуват. Той отхвърли, че индустриалните свиневъди желаят да унищожат другите производители и прикани за обединяване, тъй като чумата към този момент е пандемия.
На пряк въпрос би трябвало ли да бъдат избити домашните свине в радиус от 20 километра от свинекомплексите, Хюсеин отвърна, че не споделят това, обаче трябвало да се вземат ограничения да не се допусне чумата. " Не унищожени, а прасетата да се изколят, тъй като горивото на вируса е биологичният материал ", прикани Хюсеин. Целта била в този момент да се спре първата вълна на вируса.
Що се отнася до възможен импорт на свинско поради дефицит на българския пазар, отговорът беше, че това е нечиста сделка все още и в случай че в този момент вирусът бъде спрян, няма да има проблеми. " Ще осигурим дребни свине за нерегистрираните стопани, само че единствено в случай че бъдат изпълнени регламентираните условия за развъждане ", даде обещание Хюсеин.
Експертно мнение
Ситуацията е невиждана, акцентира проф. Христо Найденски, който е и ветеринарен доктор. Той предизвести, че се постановат доста съществени ограничения. Професорът сподели и, че в случай че някое животно прекара и оцелее, то остава вирусоносител и може да болести други животни. По думите му, България няколко години ще страда поради африканската чума.
Проф. Найденски разкри и, че е нямало данни за придвижването на чумата, които да оказват помощ на България да се приготви по-добре, макар че се е знаело, че африканската чума се трансформира не просто в европейски, само че и в международен проблем. Професорът предизвести, че болестта може да се популяризира посредством мухи и предизвести, че при най-лошия вид свиневъдството ще би трябвало да се възвръща в продължение на години и то откакто вирусът е в България, т.е. не е изчистен.
По тематиката с цената на свинското, Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите сподели, че имало " отлив " от търсенето на свинското месо, само че в Европейски Съюз свинското поскъпнало приблизително с 35%. Той съобщи, че до края на годината свинското може да стане по-скъпо с още 10-15%. Спрямо началото на тази година в края ѝ цената може да е към 50% по-висока т.е. към 7,50 лв. на кг. Същевременно обаче Вътев не можа да каже какъв брой е намаляло потреблението, като най-после въпреки всичко разгласи, че има спад с 5%. Българинът обаче яде най-вече свинско по отношение на всички други типове меса.
От през днешния ден, 5 август, чиновниците на БАБХ стартират инспекции в персоналните стопанства на хората в 20-километровата надзорна зона. Целта е да се откри дали стопаните са умъртвили непринудено домашните си свине. В Пловдивска област първо ще се ревизират селата към Индустриалната зона на Раковски, Стряма и Белозем. Ако притежателите не са спазили предписанията, ветеринарните управляващи ще стартират насилствена евтаназия на животните. Очаква се да стартира евтаназията на 8000 свине от свинекомплекса в силистренското село Ветрен.
До момента у нас са открити 30 огнища на болестта при домашни животни и 27 при диви свине. Африканската чума в трите свинекомплекса в Русенско e на път да заличи 20% от индустриално отглежданите свине у нас.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР