Новото издание на Книгомания – енциклопедията „Лидерите, които промениха историята“

...
Новото издание на Книгомания – енциклопедията „Лидерите, които промениха историята“
Коментари Харесай

Лидерите, които промениха историята - slava.bg

Новото издание на Книгомания – енциклопедията „ Лидерите, които трансформираха историята “ – отличи над 160 персони като най-влиятелни в еволюцията на човечеството.

Ако проследим хронологията и особеностите на шестте обособени раздела, ще видим, че колкото повече се приближаваме към съвремието, толкоз повече нараства и броят на харизматичните персони.

Това не значи, че губим надзор над изборите в живота си, а по-скоро можем да се усещаме въодушевени и стимулирани от образците на тези хора като каузи и житейска мъдрост.

Акцент от страна на авторския колектив при подбора на водачите е харизматичното въздействие и външност и одобряването в груповата памет, даже превръщането в легенда. Затова и в тази самобитна „ ранглиста “ не са намерили място изобретателите да вземем за пример, тъй като при тях като оценка във времето по-голям е станал резултатът от изследванията и работата им, а не толкоз личностните им качества. В „ Лидерите, които трансформираха историята “ намират място разнообразни видове водачи: пророци, духовни водачи, завоеватели, диктатори, президенти и политици, генерални шефове и други. Общата им линия е, че умеят да накарат хората да ги следват.

Отделено е внимание, несъмнено, и на неприятните образци за водачи, опиянени от властта, които погубват живота на милиони хора – да вземем за пример такива са Хитлер, Сталин, Мао Дзъдун. Жените водачи също заемат почтено място в подбора на енциклопедията – от Елеонор Аквитанска, Елизабет I, Мария Китерия, Емелин Панкхърст, през Коко Шанел и се стигне до Ангела Меркел. Биографичната информация на всеки от водачите е показана по завладяващ метод, с подобаващи за запомняне инфографики, поучителни цитати и извеждане на най-емблематичните каузи. Луксозното цветно издание от 320 страници е превъзходен подарък както за млади читатели, по този начин и за опитни познавачи на международната история.

„ Обществата в цялата история на човечеството постоянно са били образувани и направлявани от водачи. Независимо дали са спечелили успех посредством завоевания, с политически маневри или посредством убеденост в своите сили, тези фигури са били и ще бъдат могъщият хайлайф, към който останалите хора се стремят или пък са принудени да следват. Има всевъзможни водачи – монарси и диктатори, публични реформатори и революционери, пророци и духовни водачи.

Стиловете на ръководство също са разнородни: някои взимат и задържат властта посредством боязън и груба мощ, а други провокират лоялност посредством благожелателно отношение или споделени идеали и желания. Това, което сплотява всички велики водачи, е способността им да въздействат на хората; може да е за малко – като Джон Ф. Кенеди в Съединени американски щати, или за по-дълго – като Елеонор Аквитанска през 50-годишното си царуване над Франция и Англия. Заветите на доста водачи са избледнели във времето; малко на брой са прокарали незаличими следи. Най-траен отпечатък са оставили духовни водачи, като Мохамед, Мойсей и Христос, чиито учения не престават да направляват живота на милиарди техни почитатели по света хилядолетия след гибелта им. Други водачи още живеят в съзнанието на хората като национални герои — да вземем за пример Будика, Жана д`Арк и Саладин, чиито подвизи са именити. И поради правилата, които въплъщават, и поради историческите обстоятелства, свързани с живота им”, написа в увода на анциклопедията.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР