Новооткрито число счупи рекорда за най-голямо просто число. Неговата дължина

...
Новооткрито число счупи рекорда за най-голямо просто число. Неговата дължина
Коментари Харесай

Откриха най-голямото просто число до момента

Новооткрито число счупи върха за най-голямо просто число. Неговата дължина е зашеметяващите 23 249 425 числа! Нарича се M77232917 и е 50-тото просто число от този тип, откривано в миналото, написа сп. "Обекти ", цитирайки Science Alert.

Видът се назовава Мерсен елементарни цифри и се получава като умножим двойки доста пъти, и от последния резултат на умножението извадим едно. Новото число е с близо един милион числа по-голямо от предходното най-голямо просто число, което беше намерено и държа короната досега. За страдание е толкоз огромно, че не може да го изпишем на уеб страницата, с цел да го видите в неговата целокупност.

С повишаване на числата простите цифри стават все по-трудни за намиране. Те се разделят единствено на себе си и на единица и стартират да се раздалечават неимоверно нагоре в числовата редица. Според математиците не съществува модел на тяхното систематизиране и по тази причина откриването им не може да се получи в следствие от елементарното следване на логаритъм. Дори и формулата за намиране на Мерсенови елементарни цифри, която е кръстена на френския духовник Марин Мерсен, който е изучавал простите цифри и техните свойства, е единствено способ за свиване на региона, в която се чака да се намерят. И по тази причина откакто употребявате формулата с цел да създадете число, по-късно ще би трябвало да преминете през всички стъпки на дългия развой да го тествате, като го разделяте на всяко число, което може да бъде негов вероятен делител. При огромни цифри това може да отнеме много време, даже и при съществуването на модерните суперкомпютри.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР