Новооткритата планета “Кеплер 62ф, която е само с 40% по-голяма

...
Новооткритата планета “Кеплер 62ф, която е само с 40% по-голяма
Коментари Харесай

Космическият телескоп “Кеплер” откри малко по-големи от Земята извънслънчеви планети, които обикалят около звездите си от разстояние, подходящо за развитието на живот!

 Kepler 62F

Новооткритата планета “Кеплер 62ф ”, която е единствено с 40% по-голяма от Земята, “видяна ” през погледа на художник. Image credit: NASA Ames/JPL-Caltech

Две от новооткритите планети обикалят звезда, която е по-малка и по-студена от Слънцето. “Кеплер 62ф ” е единствено 40% по-голяма от Земята и се намират в обитаемата зона към своята звезда. От всички открити до този миг извънслънчеви планети, тази планета има най-голямо сходство със Земята. Другата планета “Кеплер 62е ” също обикаля в границите на обитаемата зона към своята звезда, само че тя е по-голяма от родната ни Земя с 60%. Третата планета – “Кеплер 69с ” е 70% по-голяма от Земята. Относно тази трета планета – астрономите не са сигурни по отношение на нейния състав, само че се допуска, че тя припомня Венера по своята орбита. “Кеплер 69с ” обикаля към звездата си за 242 земни дни – толкоз е дълга нейната година.

Учените не знаят дали на тези планети съществува живот сигурно (само знаят, че изискванията са подобаващи за неговото поддържане). Но откритието на тези три планети съставлява още една смела стъпка по посока на откриването на същински двойник на нашата родна Земя.

“Космическият телескоп “Кеплер ” се трансформира в нещо като рок звезда за науката ”, оповестява Джон Грънсфелд от НАСА. “Откритието на тези планети е симптом, че сме покрай откриването на място като нашия дом. Въпрос на време е да установим сигурно дали нашата Галактика приютява голям брой планети като Земята, или нашата планета съставлява необичайност ”.

Космическият телескоп “Кеплер ” мери светлината на повече от 150 000 звезди по едно и също време. Той е първият галактически уред на НАСА, който е в положение да открива планети с размерите на Земята. От тези три новооткрити планети “Кеплер 62е ” е първата, която беше доказана. Тя обикаля към своята звезда за 122 дни. “Кеплер 62ф ” е с орбитален интервал 267 дни.

В звездната система “Кеплер 62 ”  има още три планети  с орбити, които са по-близки до своята звезда – две от които са по-големи от Земята, а една е с размера на Марс. Тези планети – “Кеплер 62б ”, “Кеплер 62с ” и “Кеплер 62д ” обикалят към звездата за надлежно 5, 12 и 18 дни. Това значи, че повърхността им е доста гореща и са несъответствуващи за живот.

В системата “Кеплер 69 ”, с изключение на близката до Земята “Кеплер 69с ”, има още една планета – “Кеплер 69б ”. Тя е повече от два пъти по-голяма от Земята и обикаля звездата си за 13 дни. Звездата “Кеплер 69 ”  е с 93% от размера на Слънцето, до момента в който звездата “Кеплер 62 ” е джудже от вида К2, тя е две трети от размера на Слънцето и е с пет пъти по-слаба бляскавост.

Планетната система “Кеплер 62 ” се намира на 1 200 светлинни години в съзвездието Лира, а “Кеплер 69 ” е на 2 700 светлинни години от нас, в съзвездието Сигнус.

По информация от: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР