Новооткрита в Испания вкаменена челюстна кост включва зъб и разкрива

...
Новооткрита в Испания вкаменена челюстна кост включва зъб и разкрива
Коментари Харесай

Откриха кост на 1,4 милиона години

Новооткрита в Испания вкаменена челюстна кост включва зъб и разкрива неповторимите черти на лицето на субект, който може да се окаже най-ранният прочут родственик на индивида, оповестява Live Science.

Екип от палеоантрополози намира вкаменелостите през юни в археологическия обект Sima del Elefante („ Ямата на слона “) в планината Атапуерка покрай град Бургос в Северна Испания.

Смята се, че фрагментираният череп е най-старият по рода си, откриван в миналото в Европа. Находката включва част от горна челюст (максила) и зъб на хоминид, живял преди почти 1,4 милиона години, споделят откривателите в изказване. Самата група на хоминидите включва всички живи и изчезнали членове на родословното дърво на хората и нашите ранни прародители, както и на огромните маймуни като шимпанзетата, горилите и други съгласно Австралийския музей.

Преди това изобретение най-ранните известни вкаменелости на хоминиди са открити през 2008 година в същия обект, като те са датирани на 1,2 милиона години. Тази находка включваше част от долна челюстна кост и няколко костни фрагмента.

Новата горна челюстна кост, ситуирана в глинестата почва почти на 2 м по-дълбоко от миналата, е открита от Едгар Телез, докторант в Националния център за проучване на човешката еволюция в Бургос, съгласно испанския всекидневник El Pais. Палеоантрополозите считат, че сходно на предходната фосилизирана находка, горната челюстна кост демонстрира характерности, които показват еволюционния модел на човешкото лице.

„ В тази горна челюст има и отвесна проекция, както в долната челюст, открита през 2008 година, което може да демонстрира, че това съвременно лице към този момент е участвало по това време “, споделя Телез пред El Pais.

Телез и неговите сътрудници допускат, че костта може да е принадлежала на субект, по-тясно обвързван със актуалните европейци, в сравнение с с по-близки до маймуните примати, като Homo habilis - липсващ тип архаични хора от Африка, живели през плейстоцена (преди 2,6 милиона до 11 700 години).

(От National Geographic България)
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР