Новооткрита екзопланета е една от най-екстремните, на които сме се

...
Новооткрита екзопланета е една от най-екстремните, на които сме се
Коментари Харесай

Откриха една от най-екстремните екзопланети въобще

Новооткрита екзопланета е една от най-екстремните, на които сме се натъквали досега. Този газов колос, кръстен TOI-2109b, е безспорен звяр – с 1,35 пъти по-голям размер и 5 пъти по-голяма маса от Юпитер. Освен това орбитира толкоз покрай своята звезда, че се завърта един път на всеки 16 часа.

Това е най-близката орбита на газов колос, засичана досега. Нещо повече – тя се съкратява непрекъснато. С други думи TOI-2019b е обречена.

„ Дневната “ ѝ страна е изпепеляващо гореща с температури до 3227 градуса по Целзий – повече даже от някои звезди.

Това е втората най-гореща екзопланета, откривана досега. Това значи, че попада в категорията на ултрагорещите юпитери. Астрономите се надяват, че тя ще ни разкрие повече за метода, по който тези рискови светове се раждат, както и за взаимоотношенията сред дадена звезда и една екзопланета, орбитираща в рискова непосредственост.

„ Ако имаме шанс, след една или две години ще можем да научим по какъв начин планетата се придвижва все по-близо до своята звезда – споделя астрономът Ян Уонг от Центъра за галактически полети „ Годард “ на NASA. – В рамките на нашия живот няма да забележим по какъв начин планетата пада в своята звезда. След 10 млн. години обаче тя може и да не съществува повече. “

Изследването е оповестено в The Astronomical Journal.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР