Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди,

...
Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди,
Коментари Харесай

Фон дер Лайен поиска смекчаване на тона към Централна и Източна Европа

Новоизбраният ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предизвести, че страните от Източна Европа не би трябвало да бъдат притискани. Думите ѝ предават европейски вестници, разгласили изявленията с нея в последните 24 часа, както и ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Фон дер Лайен, в миналото подлагала на критика върховенството на закона в Полша, по неофициални, само че потвърждавани за множеството огромни издания данни, е разчитала и на поддръжка от евродепутатите на ръководещите в Полша " Право и правдивост " и унгарската " Фидес " на премиера Виктор Орбан, с цел да събере нежното си болшинство. За Фон дер Лайен потвърдиха, че са дали своят вот и евродепутатите на италианското популистко придвижване " Пет звезди ", сътрудник в ръководещата коалиция.

Това породи спекулации, че Фон дер Лайен ще промени курса в отношението към Източна Европа, където досегашният заместник-председател на комисията Франс Тимерманс бе заречен безкомпромисни дейности към страните, поставящи под подозрение върховенството на закона. За " Ройтерс " самият Тимерманс сподели през вчерашния ден, че бъдещата комисия се чака да резервира същото отношение и да е " решителна " към Полша и Унгария. Очаква се той да резервира поста си и когато новата гилдия поеме отговорностите си, продължава организацията.

" Никой не е идеален "

Фон дер Лайен в същото време даде да се разбере, че има чувство за несправидливо отношение към Полша и други страни със сходни трендове. " В Централна и Източна Европа мнозина имат чувството, че не са напълно признати ", съобщи тя през вчерашния ден в изявление, представено от немския в. " Зюддойче цайтунг " (достъпът е заплатен, само че то е представено от други немски медии). " Когато водим толкоз остро дебатите, както го вършим, страните и народите имат вяра, че приказваме за тях като цяло, когато имаме поради обособени дефекти. "

Финансови наказания ще бъдат налагани единствено като последна мярка, добави Фон дер Лайен, която скоро ще застане отпред на Еврокомисията, която е дала обещание да предприеме ограничения за поддържане на върховенството на закона. " Всички би трябвало да научим, че задачата ни е постоянно цялостното господство на закона, само че никой не е идеален, " добави тя.

Испанският в. " Ел паис ", в изявление дружно с още няколко медии, пита не я ли тормози изключително обезпокоителен възходът на популизма в Централна и Източна Европа. " Винаги ще виждаме вътрешни разногласия за другите форми на прогрес във всяка страна, " изяснява тя. " Отговорът е да работим интензивно, с цел да имаме по-добри причини, да убедим хората, да предложим по-добри политики и да разберем, че демокрацията е нежна и не може да се приема за даденост. Това би трябвало да е урокът, който да извлечем от Брекзит. "

Гъвкавост

Фон дер Лайен загатна също, че Италия (страната с втория максимален дълг в еврозоната) може да получи отстъпки във връзка с бюджета си. Макар европейските правила да допускат съблюдаване, в тях " има огромна еластичност, която може да се употребява по-добре за поощряване на напредък посредством вложения, продължи тя. "

Според " Франкфуртер алгемайне цайтунг " от думите ѝ следва, че тя желае да даде " поле за маневри " на Рим, който би трябвало да показа доникъде на октомври проектобюджета си до 2020 година Еврокомисията, която се въздържа от наказания против Италия поради недостига ѝ, желае доказателства, че бюджетът не нарушава фискалните правила на съюза.

" Толкова неуместно съглашение "

Новоизбраният ръководител на Европейска комисия прикани и към взаимност със страните, принудени да се сблъскват с казуса на миграцията. В изявлението за " Ел паис " тя акцентира, че Италия желае да реформира системата за предоставяне на леговище, планувана в съглашението от Дъблин. " Длъжна съм да призная, че ми е забавно по какъв начин е могло да бъде подписано толкоз неуместно съглашение ", добави тя. " Разбирам, че страните, които са външни граници на Европейски Съюз не желаят да не престават да вземат решение сами проблемите на миграцията. Те заслужават нашата взаимност ", съобщи Фон дер Лайен. " Вече видяхме, че миграцията не е събитие, което ще изчезне ", предизвести тя. " Но в това време сме длъжни да търсим хуманни решения ".

Необходими са огромни вложения в Африка, с цел да намалее миграционния напън. Трябва да се води и битка с проведената престъпност, да се реформира съглашението от Дъблин и да се подсигурява, че Шенген ще може да оцелее, като по едно и също време това се пазят границите, добави Фон дер Лайен. " Спасяването на животи постоянно е наше обвързване, само че единствено то не взема решение главния въпрос ", акцентира тя.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР