Ситуацията в еврозоната в момента е много интересна. Европейската централна

...
Ситуацията в еврозоната в момента е много интересна. Европейската централна
Коментари Харесай

Инвестиционен консултант: През последната година икономиката на Европа е близо до рецесията

Ситуацията в еврозоната сега е доста забавна. Европейската централна банка приказва за началото на икономическо възобновяване. Това сподели Цветослав Цачев основният капиталов съветник на " ЕЛАНА Трейдинг “ в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “.

През последната година стопанската система на Европа е покрай рецесията. Това в известна степен се дължи на високите лихви. Европейската стопанска система има потребност от тласък, тъй като тя не се възвръща и не демонстрира трайни темпове на напредък.

" Това е повода в този момент да се вземе решение за понижаване на лихвите, с цел да се поддържа стопанската система, с концепцията, че дотук сме имали рестриктивна политика. Досега ЕЦБ е натискала спирачката и ще я отпусне, с цел да не се забавя повече стопанската система. Но няма и да натисне педала на газта, с цел да я забърза “, добави Цачев.

ЕЦБ ще стартира да понижава и своя баланс. " Тя няма да влага назад парите, които получава при падежирането на държавните скъпи бумаги, които има. Тези средства са в размер на 7 милиарда евро. Това е политика, която в действителност е спирачка. Този развой тече към този момент две години в Съединени американски щати. Това е добър вид, с цел да може да се употребява този тласък в бъдеще време “, изясни специалистът.

Според него обаче ограниченията на ЕЦБ няма да дадат стремежи резултат и инфлацията ще резервира сегашните си равнища, а стопанската система няма да тръгне нагоре. " Въпросът е дали не би трябвало да се промени цялата политика и да се одобри, че инфлацията в действителност не е казусът, а разследване от политиката на ЕЦБ. Това е методът, по който стопанската система се приспособява, когато има толкоз доста задължения. Инфлацията е прекачване на пари от тези, които имат спестявания, към тези, които имат заеми. ЕЦБ не е склонна да одобри това, тъй като в случай че го направи, пазарът ще се промени, ще стартира да привиква с друга политика. Ключовото е, че ще се понижи доходността по облигациите и понижението на лихвите ще се окаже без никакъв резултат върху стопанската система. Ситуацията, в която огромните европейски компании се намират, няма да се усъвършенства със едва понижение на лихвата “, изясни Цветослав Цачев.

Резултатите от изборите за Европейски парламент съгласно него няма да окажат въздействие върху стопанската система на Европа. " Не чакам някаква коренна смяна в каквато и да е посока – и икономическа, и политическа. Аз схващам тези избори по-скоро като единодушие или противоречие с общата обстановка, а не като реакция на някаква политика. Тези, които губят въздействие – " Зелените “ и политическото крило към Макрон, основават детайл на неопределеност “, разяснява специалистът.

Той добави, че смяната на лихвите в еврозоната не се е отразило значително върху валутния курс на еврото.

През последната седмица в Съединени американски щати е регистриран напредък на нови работни места, само че това не е действителната обстановка на пазара, означи Цачев. " Когато една компания наеме чиновник на половин работен ден, това се води ново работно място. Все повече хора намират втора работа, въпреки и на половин работен ден. Излиза, че стопанската система върви нагоре, основава работни места, само че в действителност хората просто намират втора работа, тъй като имат потребност от повече приходи. Това демонстрира слабостта на пазара на труда “, разясни специалистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР