Новоизбраният кмет на петричкото село Струмешница Николай Манолчев положи клетва

...
Новоизбраният кмет на петричкото село Струмешница Николай Манолчев положи клетва
Коментари Харесай

Новоизбраният кмет на петричкото село Струмешница положи клетва на заседанието на ОбС-Петрич

Новоизбраният кмет на петричкото село Струмешница Николай Манолчев постави клетва през днешния ден при започване на четвъртото съвещание на Общинския съвет (ОбС) в Петрич. Манолчевбеше определен за кметна кметство със 139 гласа на 10 март тази година.

Жителите на селото не съумяха да си изберат кмет на локалните избори през есента. И двамата претенденти, които тогава бяха на балотаж, събраха по 110 гласа.

В началото на днешното съвещание на Общински съвет кметът на петричкото село Старчево прочете послание от жителите на обитаемото място, съобщи Българска телеграфна агенция.

В неготе още веднъж призоваватобщинските съветници да спрат решението за създаване на фотоволтаичен парк в землището на Старчево.

Беше прочетено и искане на поданици от огражденски села за създаване на еднолентов път до селата Богородица, Дреново и Яково.Кметът на община Петрич Димитър Бръчков отговори, че почита тяхното предпочитание и ще се положат старания. По думите му това е доста упорит план и би трябвало да се подхващат първични дейности, с цел да се дефинира финансовият размер.

Сред точките, които локалният парламент гласоподава през днешния ден, беше даване на средства за закупуване на профилиран автомобил за потребностите на Планинска избавителна работа (ПСС) - отряд Сандански. Предложението беше подкрепено с 30 гласа „ за “ и един „ срещу “.

В решението на комисията е посочено, че Община Петрич ще даде на ПСС – отряд Сандански средства в размер на 15 000 лв. от общинския бюджет за закупуване на профилиран автомобил, нужен за активността на службата.

На днешното съвещание бяха избрани и самостоятелните съществени месечни хонорари на кмета на общината и кметовете на кметства, считано от 1 януари 2024 година. Предложението беше подкрепено с 25 гласа „ за “ и три „ въздържал се “.

От решението на комисията оказва се, че самостоятелната съществена месечна заплата на кмета на общината става 4600 лв., а на кметове на кметства варира от 1170 до 1860, според от броя на жителите по непрекъснат адрес в обитаемото място.

На питане от общински консултант Борис Липушлиев от квотата на СБОР на каква база се пресмятат тези хонорари, кметът на общината Димитър Бръчков изясни, че това е построена методика, която не е променяна от години и зависи от броя на жителите по непрекъснат адрес.

Днес беше признато и даването на еднократни безплатни помощи на 13 физически лица за съпътстващи разноски за инвитро процедури. Помощите са на обща стойност 32500 лв. или по 2500 на човек.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР