Новоизбраният гръцки президент Екатерини Сакеларопулу положи клетва и встъпи в

...
Новоизбраният гръцки президент Екатерини Сакеларопулу положи клетва и встъпи в
Коментари Харесай

Новият гръцки президент Екатерини Сакеларопулу положи клетва

Новоизбраният гръцки президент Екатерини Сакеларопулу постави клетва и встъпи в служба. Церемонията беше излъчена от гръцката държавна телевизия, оповестява " Канал 3 ".

63-годишната Сакеларопулу бе определена за президент на Гърция на 22 януари на парламентарно съвещание и стана първата жена, заемаща най-високия държавен пост в историята на страната. Тя наследи Прокопис Павлопулос, който ръководеше страната от 2015 година

В началото на церемонията бе отслужен признателен молебен от представители на Светия синод на Гръцката православна черква, воден от архиепископ Йеронимус. Сакеларопулу се закле в Библията да съблюдава Конституцията и законите на страната и да служи на ползите на гръцкия народ.

Мерките и предварителната защита против ковид в Гърция доведоха до промени в предстоящите събития по предаване на поста. При полагането на клетвата в Народното събрание вместо 1000, както в началото беше планувано, бяха поканени единствено 100 души, а Сакеларопулу отсрочи приемът в чест на встъпването си в служба, плануван за на следващия ден.

Председателят на Народното събрание, министър председателят и Сакеларопулу ще подпишат формален документ за встъпването в служба на новия президент. След това Сакеларопулу ще постави венец на площад „ Синтагма “ при Паметника на незнайния боец.

Съгласно Конституцията от 1975 година (с следващи изменения), Гърция е парламентарна република. Държавният глава е президентът, който извършва основно церемониални функционалности, а министър председателят упражнява главната власт.

За Прокопис Павлопулос вчерашната гала по запалването на олимпийския огън беше последната му обществена изява като президент на Гърция.

Сакеларопулу е осмият президент на страната. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили вашата паро
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР