Ново земетресение удари Хаити тази сутрин - силата беше 5.9

...
Ново земетресение удари Хаити тази сутрин - силата беше 5.9
Коментари Харесай

Над 300 души загинаха след мощното земетресение в Хаити

Ново земетресение удари Хаити тази заран - силата беше 5.9 по Рихтер. Трусът е почти в същите региони, потърпевши през вчерашния ден от друго по-мощно земетресение със мощ 7.2. Загинали са над 300 души. В страната е оповестено изключително състояние.

Епицентърът на днешното земетресение в Хаити е на 35 километра от пристанището Ле Ке, в южната част на страната. Дълбочината му е 30 километра. На острова е в действие изключително състояние след съботния мощен трус, усетен и в гъсто обитаемата столица Порто Пренс.

" Обявихме изключително състояние в западната и южната част, в департамента Нип и в провинция Гранд Анс. Здравното министерство стартира разпределянето на медикаменти в лечебните заведения ", сподели министър-председателят на Хаити Ариел Анри.

Около 1800 души са потърпевшите. Разрушени са доста здания, измежду тях църкви и хотели. Сред руините се търсят оживели.

На място оказват помощ кубински лекари, които са в командировка в страната. Помощ предложиха и Мексико, Венецуела и Колумбия. Американският президент Джо Бадън също подреди незабавна помощ.

Хаити към момента се възвръща от пагубното земетресение през 2010-та, взело живота на минимум 170 000 души. Президентските избори след убийството на президента Жовенел Моиз бяха преместени от септември за 7-ми ноември.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР