Ново съдебно решение връща печелившия бизнес на частната лаборатория Евролаб

...
Ново съдебно решение връща печелившия бизнес на частната лаборатория Евролаб
Коментари Харесай

Съдът връща на границата и лабораторията на Евролаб 2011

Ново правосъдно решение връща печелившия бизнес на частната лаборатория " Евролаб 2011 " на граничния пункт " Капитан Андреево ". В петък Административният съд София-град анулира предварителното осъществяване, съгласно което след 20 май всички проби на влизащите от Турция плодове и зеленчуци, би трябвало да се тестват в държавна лаборатория в София. Дейността бе предоставена на страната с предписание на изпълнителния шеф на Българската организация за сигурност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов. Преди 20 май монополът върху този печеливш бизнес беше възложен с 10-годишен контракт за наем, първо на частната компания " Интерпред Еврологистик ", представлявана от Размиг Керопе Чакърян, прочут като " Ами ". Договорът изтече в края на предходната година. През тази година въпросната компания бе сменена от упоменатата - " Евролаб 2011 ". Неин притежател е Васил Димитров, само че инспекция на уеб страницата откри връзки с търсения от Интерпол в предишното за присъединяване в проведена престъпност Христофорос Аманатидис-Таки и партия ГЕРБ.

Решението на административния съд в София е следващото за няколко дни в интерес на частната компания. Миналата седмица Върховен административен съд върна дефинитивно " Евролаб 2011 " като компания, която може да прави товарно-разтоварна активност на камионите с плодове и зеленчуци, от които ще се взимат пробите. Същия ден административният съд София - град краткотрайно резервира пространствата на " Евролаб 2011 " на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ". Това се случи откакто съдът oтмeни пpeдвapитeлнo изпълнeниe нa зaпoвeдтa нa Агeнцията пo xpaнитe, с ĸoятo се изискваше

Наред с това предишния вторник вторник Върховен административен съд взе решение да върне за ново разглеждане от различен състав на Административен съд – София-град жалбата на " Евролаб 2011 " за това, че от 20 май лабораторните проби от " Капитан Андреево " се изземат от компанията и стартират да се вършат в държавна лаборатория в София. Решението тогава е взето от правосъден състав под управлението на ръководителя на Върховен административен съд Георги Чолаков. Именно актуалното решение на съда стопира предварителното изпъление лабораторни проби от пункта на влизащите камиони през пункта да се вършат в София.

Съдебните решения стават факт без значение, че абсурдът с " Капитан Андреево " набра скорост откакто излезе запис за евентуално предлаган рушвет на шефа на БАБХ Христо Даскалов, както и закани към депутати от " Продължаваме промяната ". В изявление за Mediapool зам.-министърът на земеделието Иван Христанов изрази мнение, че точно големите наранени частни ползи от бизнеса на границата са действителната причина да падне държавното управление на Кирил Петков.

Защо се стопира предварителното осъществяване за проби единствено в София?

На процедура, Административният съд София -град анулира предварителното осъществяване, съгласно което от 20 май т.г. пробите от плодове и зеленчуци от " Капитан Андреево " се вършат единствено в държавната лаборатория в София. Де юре, това предписание е станало факт с писмо на шефа на Агенцията по храните Христо Даскалов от 18 май, адресирано до шеф отдел Граничен пункт " Капитан Андреево " в директция " Граничен надзор " при Централно управление на БАБХ. Писмото разпорежда проби от колета, съдържащи плодове и зеленчуци с генезис Турция, взети на " Капитан Андреево ", да се изпращат за осъществяване лабораторни проби в Централна лаборатория за химични изпитвания и надзор (ЦЛХИК) към БАБХ в столицата.

Административният съд София-град, сходно на Върховен административен съд, приема, че става въпрос за вътрешнослужебен акт, публикуван от ръководителя на БАБХ и ориентиран към чиновник, управляващ съответно звено, само че паралелно с това " със същото се засягат директно и директно правата и ползите на жалбоподателя " - компанията " Евролаб 2011 ". Посочва се, че " няма данни " компанията да е известена за въпросното писмо, без значение че активността ѝ се оказва директно наранена от него.

Съдът твърди още, че в писмото на шефа на БАБХ не са посочени претекстове, за какво осъществяването на разпореждането - от 20 май пробите да се вършат единствено в София - трябвало да започва точно от тази дата.

" Не са изложени съответни обстоятелства, условия и правни съображения, от които може да се направи извод, че предварителното осъществяване на акта се налага…На последващо място, органът не е направил изказване и надлежно не е обосновал, че от по-късното осъществяване на акта може да последва забележителна или мъчно поправима щета. Освен това административният орган не е обосновал, че по-късното осъществяване на разпореждането може да бъде осуетено или съществено затруднено, надлежно че то не би могло да бъде дейно приложено и след влизането му в действие ", написа още в определението на съда.

И още съдът споделя, че издадената от Изпълнителния шеф на БАБХ Заповед №РД 11-974/17.05.2022 година, с която Централната лаборатория за химични тествания и надзор към БАБХ е избрана за публична лаборатория за осъществяване на лабораторни разбори на проби, не може да се одобри като съображение за допускане на авансово осъществяване на акта.

Съдът още отрежда, че позволеното авансово осъществяване пробите на плодове и зеленчуци от " Капитан Андреево " от 20 май насам да се вършат единствено в София следва да бъде спряно до окончателното решение на разногласието за законосъобразността на разпореждането за предварителното осъществяване.

Определението предстои на обжалване с частна тъжба пред Върховния административен съд в 7-дневен период от съобщаването му.

И Турция желае държавен надзор на " Капитан Андреево " поради случаи на корупция

Междувременно в понеделник стана ясно, че и за Турция е по-добре лабораторията за фитосанитарен надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " - " Капъкуле " да е държавна, а не частна. Това разяснява в изявление на журналиста от " 24 часа ".

" От десетилетия турските превозвачи, експортьори и компании се оплакват от работата на пункта - от дългото очакване, от случаите на корупция. Тези условия са известни в публичното пространство. Бихме се радвали, в случай че има обезпечен български държавен надзор на този граничен пункт, с цел да бъдат предотвратени всевъзможни нерегламентирани действия. Що се отнася до съответни доказателства, българските управляващи сами би трябвало да ги обезпечат, вътрешни следствия могат да открият кой е обвързван и виновен за подкупите и случаите на корупция и всички останали нарушавания на закона ", споделя Секизкьок.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР