Ново развитие на скандала около „Булгаргаз”. Ще има обвинени за

...
Ново развитие на скандала около „Булгаргаз”. Ще има обвинени за
Коментари Харесай

Още разкрития за „Булгаргаз” и защо сега плащаме повече

Ново развиване на абсурда към „ Булгаргаз”. Ще има упрекнати за високите цени на газа, разгласи министър председателят Кирил Петков

Според него досегашното управлението носи отговорност за огромния скок на газа от края на предходната година. Премиерът и енергийният министър увериха, че фактурите за индустриален ток през февруари ще са доста по-ниски. Причината - в тях ще бъдат включени обезщетенията за декември и януари, обобщава

Безумни решения с безумни резултати – по този начин министър-председателят Кирил Петков дефинира дейностите на към този момент отстранения ръб на „ Булгаргаз”. По думите му инспекцията и документите са уверили държавното управление, че част от решенията на компанията са довели и до скок на газа на вътрешния пазар. В момента тече и инспекция на Министерство на вътрешните работи, с която ще станат ясни и още елементи по проблема. Петков не изключи и да се стигне до покачване на обвиняване на отстранения шеф на борда Николай Павлов. Той от своя страна съобщи за NOVA, че не се тормози от уволняване, тъй като „ решенията са взимани групово и са съгласувани с принципалите – БЕХ и Министерството на енергетиката”.

„ Булгаргаз” е имало опция да доставя по-голямо количество азерски газ за сметка на по-скъпия съветски. Това е посочила инспекцията на Енергийния холдинг.

„ Когато сме се отказали от контракт и анекс с евтини количества с оправданието, че нямаме работеща гръцка връзка, а в това време получаваме от нашите снабдители, че няма проблем газът да влезе през Неа Месемврия, това за мен е очевадна неточност или целеустремен неверен избор на доставчик”, съобщи Кирил Петков.

Резултатът - по-високи цени за потребителите, безапелационен е министър-председателят. „ Не можехме да чакаме нито ден, откакто видяхме тези обстоятелства и по тази причина тяхното уволняване беше още в петък. Взети са безумни решения с безразсъден резултат, че всички български консуматори би трябвало да заплащат по-висока цена на газ, а опозицията вместо да влезе в елементи се пробва да трансферира отговорността на чисто новото правителство”, разяснява той.

Бордът беше отхвърлен в петък вечер след инспекция и отчет на Енергийния холдинг, който посочил редица нарушавания.

Днес бившето управление разгласява отчета и оспори констатациите. А отстраненият шеф Николай Павлов съобщи, че не се тормози от обвинявания. „ Това са групови решения. Няма по какъв начин един човек да вземе такова решение. Това, което направихме, в действителност е максимумът. Това да идват количества през различен газопровод, да се търкалят през Гърция и газът да влиза в България е огромен успех”, сподели той.

„ Министерство на вътрешните работи работи доста целеустремено, с цел да забележим всички обстоятелства. Очаквам обвинявания в идващите дни”, съобщи Кирил Петков.

Междувременно на следващия ден би трябвало да се утвърди и новата цена на синьото гориво за февруари. Очаква се тя да е с към 17% по-ниска.

С февруарските фактури бизнесът на ток и семействата, които се отопляват на синьо гориво, ще усетят и облекчения в сметките.

В кратковременен проект страната ще продължи с финансовите обезщетения. В дълготраен обаче ще потърси вид, при който учебни заведения, лечебни заведения и общини да могат да купуват силата си по дълготрайни контракти. „ Една от дилемите на работните групи ще бъде това по какъв начин общата консумация да бъде изследвана, да се сътвори изясненост за профила на употребяваната сила и по какъв начин тя може да бъде закупена с дълготраен договор”, съобщи министърът на енергетиката Александър Николов.

С 61 милиона лв. ще се компенсират ВиК сдруженията в страната поради скъпия ток, реши още кабинетът.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР