Ново проучване в САЩ потвърди нещо, което се подозира от

...
Ново проучване в САЩ потвърди нещо, което се подозира от
Коментари Харесай

Хората над 65 г. са по-склонни да споделят фалшиви новини

Ново изследване в Съединени американски щати удостовери нещо, което се подозира от много дълго време, а точно, че хората над 65 година е по-вероятно да споделят подправени вести във Фейсбук от хората на всички останали възрасти. Възрастта е най-хубавият индикатор, по който може да се планува шерването на подправени вести. Оказва се, че надминава в пъти останалите фактори като пол, раса, приходи, потребление на обществени мрежи и даже политически пристрастия, оповестява американският уебсайт за технологии и просвета " Гизмодо ", представен от БГНЕС.
Изследване, оповестено в списание Сайънс Адванс следи държанието на facebook потребителите преди и след изборите от 2016 година
В началото на 2016 учените стартират да работят с компанията за проучвания Ю Гов, с цел да следят 3 500 индивида, доброволци, разграничени в две групи – употребяващи facebook и такива, които не го употребяват. На 16 ноември 2016 година те молят facebook потребителите да си изтеглят приложение, което да разрешава да се виждат данните ми, в това число обществен профил, религиозни и политически възгледи, техни постове и страниците, които следват. Потребителите е можело са трансформират кои от тези данни са забележими за екипа, както и той е нямал достъп до наличието, което приятелите на потребителите споделят.
Оказва се, че в действителност доста малко хора споделят подправени вести. От следените консуматори единствено 8.5% са споделили един или повече линкове към уеб сайтове с подправени вести. Изглежда хората с по-консервативни възгледи са по-склонни да споделят подобен вид вести. 18% от републиканците участващи в проучването са споделили подобен вид линк, до момента в който при демократите процентите са 4.
Но най-голямо въздействие в действителност има възрастта, настояват учените. 11% от хората над 65 години, участващи в изследването са споделили подправени вести, до момента в който във възрастовата група 18 – 29 са единствено 3%. Потребителите на 65 години или повече споделят повече от два пъти повече подправени вести от прилежащата възрастова група 45 – 65 и съвсем седем пъти повече от най-младата възрастова група (18-29).
„ Когато излязохме с това изобретение за възрастта, доста хора споделиха „ о, да, това е очевидно””, съобщи Андрей Гес, един от създателите на проучването и академик от Университета в Принстън.
„ За мен е учудващо, че този модел устоя даже когато се добави партийна принадлежност и идеология. Фактът, че това не зависи от другите характерности е много неочакван за мен. И не е подбудено от това, че възрастните хора са по-консервативни”, сподели той.
Изследването не е проучило за какво възрастните хора са по-уязвими към заблуждения в интернет, само че е допустимо това да е поради неналичието на цифрови познания. Учените възнамеряват да ревизират тази догадка в бъдещите си проучвания.
По-възрастните гласоподаватели, с изключение на, че са по-уязвими към подправени вести са и по-консервативни. Освен това те са много по-склонни да гласоподават. Така че даже и шерването на подправени вести да е рядко събитие, само че отражението, което то дава върху хората, които са най-склонни да гласоподават, е сериозна причина за безпокойствие.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР