Ново проучване установи, че през месец май 2022 г. огромно

...
Ново проучване установи, че през месец май 2022 г. огромно
Коментари Харесай

Гигантско земетресение разтърси Марс. Каква е причината?

Ново изследване откри, че през месец май 2022 година голямо земетресение раздрусва Марс. Резултатите от проучването са оповестени в Geophysical Research Letters.Източникът на труса към момента не е прочут, само че сигурно е необикновен. Освен, че е най-мощното земетресение записано на Марс, то е и най-дългото – 10 часа.

 Спектрограма на земетресение записана на 4 май 2022 година
Спектрограма на земетресение записана на 4 май 2022 г.Сеизмологът Джон Клинтън от Швейцарския федерален софтуерен институт споделя:„ Енергията освободена от това земетресение на Марс е еквивалентна на комбинираната сила от всички други земетресения, които сме виждали до момента!Въпреки, че събитието се случва на разстояние повече от 2000 километра, вълните, записани от спускаемия модул InSight са толкоз огромни, че доближат нашия сеизмометър. “
Нов разбор на труса го дефинира с магнитуд 4,7. Предишният рекордьор е земетресение с магнитуд 4,2, записано през август 2021 г.Четете още: На Марс са открити скулптури на животни и други странни артефакти (видео)По стандартите на Земята това може да не наподобява като „ доста мощно земетресение “, защото най-голямото земно земетресение записано в миналото доближава магнитуд към 9,5, само че за планета, за която се счита, че е сеизмично неактивна, това е впечатляващо.Въпреки, че Марс и Земята имат доста общи неща, има някои в действителност основни разлики – на Марс няма тектонични плочи.Червената планета няма кохерентно световно магнитно поле, което постоянно се пояснява, че съвсем нищо не се случва във вътрешността й, а магнитното поле на Земята теоретично е резултат от вътрешна топлинна конвекция.Сега InSight демонстрира, че Марс не е толкоз сеизмично „ спокоен “, колкото се смяташе преди. Той „ скърца и бучи “, намеквайки за продължаваща вулканична активност под региона на Цербер, където се намира спускаемият модул, наблюдаващ скритата сърцевина на планетата.Някои откриватели на различната просвета считат, че вулканичната интензивност на Марс „ не е отговорна, защото не е потвърдено, че съществува, а повода на земетресението е извънземна или човешка активност “.Какво мислите Вие?Следвайте ни в Instagram, Twitter и Youtube за забавно и мистериозно бонус наличие!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР