Ново проучване установи, че изкуствена версия на естествено срещащ се

...
Ново проучване установи, че изкуствена версия на естествено срещащ се
Коментари Харесай

Без антибиотици! Открито е ново лечение на резистентни към лекарства инфекции

Ново изследване откри, че изкуствена версия на естествено срещащ се ензим, създаден от вируси, които заразяват бактерии, може да предложи обещаващ метод за лекуване на резистентни към медикаменти инфекции.
 
Този способ е изключително ефикасен против кожни инфекции от " Staphylococcus aureus ", които съставляват сериозна опасност за онкоболни и болнични пациенти. Изследователи от университета в Копенхаген организираха лабораторно проучване, употребявайки изкуствена версия на натурален ензим, създаден от бактериофаги, вируси, които заразяват бактериите. Този ензим съумя да унищожи Staphylococcus aureus, прочут също като Staphylococcus aureus, в биопсични проби, взети от хора с кожен лимфом. Според Нилс Едум, имунолог от университета в Копенхаген, инфекциите със Staphylococcus aureus могат да бъдат неизпълним проблем за хората с кожен лимфом, изключително откакто доста от тях са инфектирани с резистентни на антибиотици щамове, написа, Science Alert.

Нилс Едум обяснява, че антибиотиците не се дават на всеки, с цел да се избегне развиването на устойчиви на антибиотици бактерии. Ето за какво е извънредно значимо да се откриват нови способи за лекуване и профилактика на инфекциите. Staphylococcus aureus постоянно се намира на нашата кожа и в носните ни проходи, без да предизвиква щета. Въпреки това, той може да се трансформира в опортюнистичен патоген и да аргументи инфекции, вариращи от леки кожни инфекции до животозастрашаващи болести, изключително при имунокомпрометирани човеци. В болничната среда резистентните към медикаменти варианти на тази бактерия се трансформират във все по-голям проблем. По време на интервенция или посредством медицински устройства като катетри, S. aureus може да навлезе в кръвния поток и да заобиколи първичните защитни механизми на тялото, в това число кожни и лигавични бариери.

Хората с отслабена имунна система, като тези, подложени на химиотерапия, са изложени на риск от заразяване с резистентни на антибиотици „ супербактерии “, когато постоянно се лекуват в лечебни заведения. Една група, изключително податлива на бактериални инфекции, са тези с кожен лимфом, прочут също като кожен Т-клетъчен лимфом (CTCL), който е рядка форма на неходжкинов лимфом, характеризираща се с мигриране на ракови Т кафези към кожата и причиняване на обрив и лезии преди да се популяризира в други елементи на тялото. 

В това проучване Едум и неговият екип изследват нов вид антибактериален сътрудник, прочут като ендолизини. Тези ензими се намират естествено в бактериофагите, вируси, които заразяват бактериите. Веднъж инфектирани, те разграждат молекули, наречени пептидогликани, които образуват сходни на мрежа скелета в бактериалната клетъчна стена, като в последна сметка унищожават бактериите от вътрешната страна. Тъй като всеки бактериален тип има неповторими пептидогликани, характерен ендолизин може да бъде планиран да ги насочва изборно. В този опит откривателите са употребявали един от тези ендолизини, XZ.700, върху кожни проби от здрави човеци и пациенти с CTCL. 

При лабораторни проби ендолизинът XZ.700 убива разнообразни варианти на S. aureus, изолирани от пациенти с CTCL, и блокира резултата на бактерията, причиняващ израстък върху злокачествените Т кафези, генерирани в лабораторията. Прилагането на ендолизин също доста инхибира колонизацията на S. aureus на проби от здрава кожа и кожни биопсии от пациенти с CTCL, а също по този начин отстрани бактериалните колонии, които към този момент са се образували върху биопсирана кожа. Едум отбелязва, че техните лабораторни проучвания са посочили, че ендолизините освен отстраняват Staphylococcus aureus от кожни проби, само че също по този начин пречат на способността му да подтиква рак. Докато тези лабораторни проучвания на кожна биопсия са надалеч от лекуването на кожни инфекции и рак в действителния свят, резултатите наподобяват оптимистични.

Изследователите са оптимисти, че ендолизинът XZ.700 е кадърен да убива резистентни към медикаменти варианти като MRSA и даже биофилми, тясно свързани общности от микроби, които са извънредно сложни за лекуване. Скорошни лабораторни проучвания демонстрират, че това може да се реализира без развиване на устойчивост на S. aureus към ендолизини.

Последното е значимо, защото бактериите са склонни бързо да се приспособяват и да създават нови способи за отбягване на антибиотичното лекуване по-бързо, в сравнение с можем да създадем нови медикаменти. Необходими са спомагателни проучвания, с цел да се дефинира дали ендолизините са уязвими към същите бактерии.

Антибиотичната устойчивост беше третата водеща причина за гибел в света през 2019 г. Спешната нужда от разкриване на нови лечения за битка с резистентните към медикаменти бактерии е световен проблем, който визира освен пациентите с кожен лимфом, само че всички.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР