Ново проучване, публикувано на 30 май в , предполага, че

...
Ново проучване, публикувано на 30 май в , предполага, че
Коментари Харесай

Яденето на храни с флаваноли може да помогне за подобряване на паметта ви

Ново изследване, оповестено на 30 май в , допуска, че потреблението на флаваноли – химическо съединяване, намиращо се в храни като какао – може да усъвършенства паметта  при някои възрастни хора.

Проучването включва повече от 3500 души и обгръща интервал от три години.

Флаванолите са постоянно срещан тип , открит естествено в разнообразни храни, в това число какао , чай и грозде.

Какво откри изследването

Проучването е извършено от учени в разнообразни институции, в това число Колумбийския университет, Харвардския университет, Нюйоркския университет и Университета на Рединг в Обединеното кралство.

Участниците бяха разграничени на две почти равни групи. Единият получава хранителна добавка флаванол, до момента в който другият получава плацебо.

Учените са употребявали принадлежности, в това число резултати от показателя на различното здравословно хранене (АHEI) и теста за модифициран слухов устен тест за учене на Rey (ModRey), с цел да разпознават базовите резултати за здравето и паметта.

Участниците бяха проследени в продължение на 3 години.

Най-големите усъвършенствания са открити измежду тези с най-ниски резултати от АHEI (под 38).

Те разкрили, че тези, които са били на неприятна диета, само че са получили хапче флаванол, са имали трайно нарастване на базовите равнища на паметта спрямо тези, които са получили хапче плацебо.

Хапчето съдържа към 500 мг флаваноли на какаова основа, естествено срещащо се съединяване.

Проучването е отчасти финансирано от хранителната компания Mars Inc.

Фокус върху „ когнитивното стареене “ вместо заболяването на Алцхаймер

Д-р Адам Брикман (PhD), един от създателите на изследването, споделя, че е значимо да се има поради, че до момента в който доста проучвания на паметта при по-възрастни хора са склонни да се концентрират върху положения като заболяването на Алцхаймер, проучвания като неговото и на неговия екип са насочени към когнитивното стареене.

В изследването се вижда, че сегмент от естествени, релативно здрави, възрастни хора, има привършване на равнищата на флаванол.

Тези, чиито резултати от теста включват междинни и високи резултати от АHEI, не виждат същите усъвършенствания с хапчето.

Други специалисти споделят, че сходни проучвания могат да имат доста влияние в региона, защото хората схващат повече за това по какъв начин диетата може да повлияе на когнитивните резултати.

Точно както някои хранителни субстанции са от решаващо значение за развиването на мозъка, избрани хранителни субстанции са от значително значение за поддържане на когнитивната функционалност с придвижване на възрастта. Изключително значимо е да се даде приоритет на превантивното хранене, което предизвиква здравословното стареене, и включването на диетични флаваноли е неразделна част от тази тактика.

Как да ядем повече флаваноли

Докато изследването е употребило флаваноли въз основата на какао, има доста други варианти, в това число чай, горски плодове и грозде. За да увеличите равнищата на флаванол, е значимо да сте сигурни, че сте избрали способ, който е наличен за вас.

Флаванолите се намират в огромно многообразие от растения, в това число плодове, зеленчуци, чай, какао и ферментирало грозде. Обикновено предлагам на хората да стартират с растителни храни, които са налични, културно подобаващи и вкусни като входна точка за включването им в техния модел на хранене. Консерви, пресни, замразени, опаковани в кутии и буркани са всички благоприятни условия за прибавяне на повече растителна храна към метода на хранене на човек.

Някои специалисти остават скептични по отношение на изгодите

Важно е да се означи, че някои в тази област не са уверени, че изследването демонстрира обилни изгоди, свързани с нараснали равнища на флаванол, отвън тези с не толкоз идеални диети.

Д-р Naveed Sattar, професор по метаболитна медицина, Университет на Глазгоу , сподели в мнения, споделени от , че изследвания като това могат да основат „ илюзията за изгода “ и че е доста по-добре за елементарния човек да не тръгне незабавно фрапантно да усилва приема на флаванол.

Той предлага вместо това, хората да се хранят по-добре (по-малко калории, в случай че са с наднормено тегло), да се разхождат малко повече и да спят добре.

Друг човек, който не е взел участие в изследването, доктор Аедин Касиди, ръководител по хранене и превантивна медицина в Института за световна продоволствена сигурност, Queen’s University Belfast, показа в същото издание, че дозата, препоръчана от учените, е тази, която множеството хора могат елементарно да си набират.

Дозата, нужна за тези усъвършенствания в здравето на мозъка, е елементарно постижима – да вземем за пример 1 чаша чай, 6 квадратчета черен шоколад, две порции горски плодове/ябълки дружно ще обезпечат към 500 мг флаваноли.

Прочети още:

  • Всичко, което би трябвало да знаете за флавоноидите
  • Шоколада – Полезно ли е сладкото прелъщение за здравето и по какъв начин да разпознаем същинския шоколад
  • Черен шоколад за намаляване, оказва помощ ли?
  • 19-те най-хубави храни, богати на пребиотици
  • Храни, богати на магнезий
Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР