Ново проучване показва връзка между дефицита на цинк в организма

...
Ново проучване показва връзка между дефицита на цинк в организма
Коментари Харесай

Учени със сензационно откритие за високото кръвно налягане

Ново изследване демонстрира връзка сред недостига на цинк в организма и високото кръвно налягане. Констатациите биха могли да оказват помощ на учените да изработят нови способи за интервенция при рисковите пациенти. Досега учените не съумяват да дефинират тъкмо ролята на цинка за развиването на хипертония. Например хора с избрани положения като диабет вид 2 и хронично бъбречно заболяване нормално имат недостиг на цинк и високо кръвно налягане. Учените към момента не са наясно дали равнищата на цинка са причина, или става дума за резултат от нарасналото кръвно налягане.

Други изследвания демонстрират, че хората с по-ниски равнища на цинк са по-склонни да бъдат хипертоници. Екипът на новото проучване по тематиката разгласява своите констатации в “Американски вестник по физиология ”, написа на уеб страницата medicalnewstoday.com.

Бъбреци и хипертония
Абсорбцията на натрий играе жизненоважна роля за намаление на кръвното налягане. Особено значим е натриевият хлорид в бъбреците. Той всмуква натрия от течността, която е предопределена да стане урина, и я подава назад в тялото. По принцип по-ниските равнища на натрий в урината подхождат на нараснало кръвно налягане. С други думи, когато натриевият хлорид е прекомерно деен, той се изпомпва повече назад в тялото, урината отстранява по-малко, а кръвното налягане се покачва.

Редица протеини могат да взаимодействат с натрия, с цел да трансформират количеството му, което тялото всмуква и екскретира. Цинкът работи като кофактор, което значи, че въздейства върху интензивността на необятен набор от протеини, в това число ензими, транскрипционни фактори. Изследователите считат, че цинкът влияе върху един от протеините, които смекчават натрия, макар че работят, с цел да намерят доказателства за това.

Ролята на цинка
В това последно изследване учените провели серия от опити, с цел да изследват връзката сред цинка и хипертонията и да следят ролята на натрия. Първо те посочили, че мишките, които имат диета с по-ниски равнища на цинк, развиват хипертония. След това разделили тези животни на две групи. Те създали на половината от животните диета, която съдържала съответни равнища на цинк.

Както се очаквало, кръвното им налягане скоро се върнало към естественото.
Изследователите дали на останалите мишки хидрохлоротиазид, лекарство, което инхибира натрий. Кръвното налягане на тези животни също се нормализирало. Това е по този начин, тъй като натрият спрял да се изпомпва назад в тялото, което разрешавало на урината да го води отвън организма.

В други опити откривателите работили върху скотски тъкани в лаборатория. Те посочили, че натриевият хлорид е виновен за хипертония, която е медиирана от недостиг на цинк.

Те също по този начин открили, че интензивността на натриевият хлорид се трансформира от съществуването на цинк. Активността на натрия се увеличавала, когато цинкът бил на по-ниско равнище. Учените считат, че когато цинкът е в дефицит, натриевият хлорид е по-стабилен и затова може да действа по-дълго.

Авторите пишат: “Разбирането на характерните механизми, посредством които дефицитът на цинк способства за нарушение на регулацията на кръвното налягане, може да има значим резултат върху лекуването на хипертонията в изискванията на хронично заболяване ”.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР