Ново прочуване на Народния алианс за ваксини (People`s Vaccine Alliance)

...
Ново прочуване на Народния алианс за ваксини (People`s Vaccine Alliance)
Коментари Харесай

Pfizer, BioNTech и Moderna печелят по 1000 долара на секунда от ваксините

Ново прочуване на Народния алианс за ваксини (People`s Vaccine Alliance) демонстрира, че фирмите зад две от най-успешните ваксини против COVID-19 - Pfizer, BioNTech и Moderna, изкарват общо 65 000 $ на минута с помощта на своите препарати, заяви Оксфам.

Тези компании са продали по-голямата част от имунизациите си на богати страни, пренебрегвайки страните с по-ниски приходи. Според изследването по-малко от 1% от дозите на имунизацията на Pfizer и BioNTech са стигнали до небогати страни, до момента в който при Moderna процентът е 0,2. В същото време 98% от хората в страните с ниски приходи не са изцяло имунизирани.

„ Pfizer, BioNTech и Moderna употребяват монопола си, с цел да дадат приоритет на най-изгодните от финансова позиция контракти с богатите страни, изоставяйки по-бедните страни “, разяснява Мааза Сейум от Африканския алианс за ваксини на народа.

Въпреки че са получили обществено финансиране от над 8 милиарда $, трите корпорации отхвърлят апелите за трансфер на технология и ноу-хау с производители в страните с ниски и междинни приходи, посредством Световната здравна организация. Този ход би могъл да усили световните доставки и да избави милиони животи. В случая с Moderna отводът от шерване на технология идва на фона на напън от Белия дом.

Макар че основният изпълнителен шеф на Pfizer Алберт Бурла дефинира шерването на технологии за ваксини като „ рискова нелепост “, решението на СЗО да утвърди за незабавна приложимост индийската Сovaxin по-рано този месец демонстрира, че че разрастващите се страни разполагат с нужния потенциал и опит в сферата.

На база на оповестените от фирмите финансови резултати, Народния алианс за ваксини пресмята, че Pfizer, BioNTech и Moderna ще осъществя тази година облага преди облагане с налози от 34 милиарда $ долара, което е над 1000 $ на секунда, 65 000 $ на минута или 93,5 милиона $ дневно. По време на пандемията тези три комапнии са основали пет нови милиардера с общо благосъстояние от 35,1 милиарда $.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР