Ново поскъпване на газа у нас се задава от януари,

...
Ново поскъпване на газа у нас се задава от януари,
Коментари Харесай

Още по-скъп газ от януари у нас, в Европа очакват рекорди и през лятото

Ново повишаване на газа у нас се задава от януари, излиза наяве от плана за ценово решение на КЕВР. Заложените цени са  117,12 лева за мегаватчас без заплащанията за достъп и транспорт, данък и Данък добавена стойност. Това е с 14,45% по-скъпо от декемврийската цена на природния газ. Поредният скок ще бъде обсъждан на открито съвещание на регулатора на следващия ден, а окончателното решение ще бъде взето в първия ден на новата година.

Не се чака удобен поврат и при цената на газа в Европа. Точно противоположното, текущите котировки приказват за рекордно повишаване даже през лятото на 2022 година, сочат очакванията на трейдъри, интервюирани от Bloomberg.

На спот тържищата тази седмица цените на горивата означиха спад от най-високите стойности за всички времена, само че летните форуърдни контракти чупят връх след връх. В края на годината те приближават равнища от $1200 за хиляда кубически метра.

Преди седмица цената на газа за доставка през лятото възлизаше на малко над хиляда $ за хиляда кубически метра. Миналия месец можеше да се купи за 600 $ за хиляда кубически метра.

Песимизмът на участниците на пазара значително се дължи на изказването на Германската федерална мрежова организация (BNetzA), която назова стартирането на Северен поток 2 малко евентуално до края на годината. Очакванията им са повлияни и от отхвърли на Русия да доставя гориво по газопровода Ямал-Европа, който не работи пети следващ ден. Старши анализаторът на Rystad Energy в Норвегия Каушал Рамеш обобщава настройките с коментара, че не вижда условия, които биха могли да понижат цените на газа в кратковременен проект.

Според участниците в анкетата, Европа ще може да се оправи с енергийната рецесия едвам през пролетта на 2023 година, когато цените паднат до $300-450. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР