Ново огнище на африканска чума по свинете. Ветеринарите потвърдиха за

...
Ново огнище на африканска чума по свинете. Ветеринарите потвърдиха за
Коментари Харесай

Ново огнище на африканска чума във Видин

Ново огнище на африканска чума по свинете. Ветеринарите потвърдиха за заболяло домашно прасе в ромския квартал във Видин. Централният епизоотичен съвет към държавното управление през днешния ден излезе с нови, изключителни ограничения за битка със болестта. Въвежда се 20-километрова санитарна зона към 62 свинекомплекса у нас, в която прасетата в персоналните стопанства би трябвало да бъдат заклани. Кланиците ще работят при непрекъснато наличие на ветеринари и военна полиция, с цел да не се допусне нерегламентирано кръвопролитие на животни.

Зоя Велинова по тематиката.


Регистрираното огнище във Видин е първо в региона. Намира се в 3-километровата защитна зона към свинеферма, в която се отглеждат 4 000 свине. Предстои хуманно умъртвяване на домашни прасета в персоналните стопанства в рисковите квартали на Видин и в село Новоселци. В момента у нас има 65 свинекомплекса, в три от които в Русенско към този момент беше открита африканска чума. За останалите 62 комплекса, в това число и тези в Южна България, от през днешния ден се дефинират 20-километрови санитарни зони.
Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите: В тези 20 километрови санитарни зони не би трябвало да има така наречен " заден двор ". В тази зона не би трябвало да се отглеждат домашни прасета без да са подхванати нужните ограничения за биосигурност. Това ще се извършва неотложно посредством регионалните епизоотични комисии
На процедура това значи, че всички стопани в 20 километровата зона би трябвало да заколят прасетата в домашното си стопанство. От Агенцията по храните приканиха хората да създадат това допустимо най - бързо. Ако откажат, по-късно в стопанството влизат ветеринарите. В Пловдивско всички стопани към този момент са известени от кметовете на обитаемоте места. Най-бързо ще се работи в 6 села в община Раковски, които са покрай огромен свинекомплекс в село Белозем, с над 10 000 свине.
Иван Тачев, кмет на с. Белозем: Преди един час вървях до едни мои познати - попитах ги „ Имате ли свине? " - „ Имаме " ми дадоха отговор. " Препоръката е да ги заколите " - „ Ми по какъв начин да ги колим те са по 60 кг. Какво да ги вършим. " Така, че хората най-вероятно ще чакат да пристигна казусът. Превантивните ограничения ще бъдат взети доста мъчно. Александър Атанасов, кмет на с. Шишманци: Опасността в действителност е огромна - тази година би трябвало да чуят всички хора, които отглеждат свине в персоналните си стопанства, че заплахата е да се затрие бранша.
След днешния епизоотичен съвет и вицепремиерът Томислав Дончев прикани стопаните и кметовете за подпомагане в битката с африканската чума.
Томислав Дончев, вицепремиер: Нито една мярка, даже да е основана на целия запас на страната, няма по какъв начин да е ефикасна, в случай че няма поддръжка от хората. Ние имаме проблем с съответно подпомагане и съпричастност от страна на жителите.
Според Дончев, най-ефективната превантивна мярка, изключително в буферната зона, е месото от закланите свине да мине през термична обработка. Съхраняването във фризера не взема решение казуса, защото след изваждането на месото, даже и след месеци, болестта може да пламне още веднъж.
Още по тематиката Разпространение на Африканска чума по свинете у нас
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР