Ново нападение на куче в Благоевград, бездомното животно нападнало вчера

...
Ново нападение на куче в Благоевград, бездомното животно нападнало вчера
Коментари Харесай

И пак за войната между хората и четириногите без дом! Ново нападение в Благоевград! Куче се нахвърли и захапа ръката на ученик в двора на Шесто училище в кв. Струмско

Ново нахлуване на куче в Благоевград, бездомното животно нападнало през вчерашния ден преди обед третокласник от Шесто главно учебно заведение в кв. Струмско в Благоевград. Момчето е с раздрана ръка, минало презСпешно поделение в МБАЛ Благоевград и оставено на домашно лекуване. Писъците на малчугана раздрусали учебното заведение, случаят се разиграл пред погледа на портиера, който се спуснал и избавил детето. Това е следващото нахлуване на бездомно куче в регионалния център, което демонстрира, че казусът се задълбочава, освен това съществено.

Хората се озлобиха против кучета и средата в Благоевград става враждебна, както за кучетата, по този начин и за жителите на града. Изправени сме пред проблем, съзнателен и коментиран, само че без решение досега. Снощи имаше среща с общинското управление и управлението на общинския подслон с потърпевши от кучешки набези жители, на която бе взето решение общината да глобява тези, които хранят бездомните кучета.

Едва ли сходна ангажираност на общинския инспекторат ще даде нужния резултат, или единствено ще озлоби бранителите на животните, които така и така са настръхнали, бранейки правото на хуманно отношение към четириногите. Facebook завря от мнения, по какъв начин тъкмо ще бъде открит индивидът, който храни животните и на какво съображение ще бъдат налагани тези санкции. От общината обаче са безапелационни, че това е някаква стъпка към решение на казуса.

Дни наред се вихри същинска война сред хората и кучетата. Завчера имаше хвърлена отрова, която изтрови гълъби и кучета пред Съдебната палата, мястото на което бе атакуван и ухапан артистът Иван Тодоров. Днес още веднъж имаше отровено куче в центъра на града. Хвърлянето на отрова е извънредно рисков и нечовечен способ за изтребване на кучета, още повече, че по улиците играят деца, които биха могли да се окажат жертва на отровата.

Направихме си труда и прегледахме образци в разнообразни страна по какъв начин се оправят със свърхпопупацията от бездомни кучета и установихме, че има наложени практики, които оказват помощ в решаването на казуса. Световната здравна организация потвърждава с редица научни проучвания, че избиването на кучета няма резултат върху източника на казуса. Посочва се, че единственият ефикасен метод за понижаване на броя безстопанствени кучета, скитащи по улиците, е методът кастрирай-и-върни и образоване на притежателите на кучета какво е да си виновен собственик.

Самите безстопанствени кучета не са казуса, те са симтом. Проблемът е в безотговорни стопани, които изхвърлят некастрирани кучета на улицата, и неспособност на управляващите да приложат дейно метода кастрирай и върни . Кучетата се кастрират и връщат още веднъж на мястото, откъдето са взети, с цел да бранят територията си и недопускат нови кучета на това място.

За задачата се вършат масирани осведомителни акции за кастриране, акции по самото кастриране на кучетата, в които вземат участие или непринудено, или против запллащане ветеринарни лекари, според от това каква организация е основана на място.

Освен, че е единственият ефикасен способ за преодоляването на свръхпопулацията от безстопанствени кучета, методът кастрирай-и-върни е човечен и доста по-евтин от безкрайното ловене и изтребване на скитащи кучета, се споделя в изводи на отчетите на Световната организация.

Съвместните дейности на общини, неправителствени организации и гражданско общество, които показват воля за справяне с казуса дават резултат. Въпрос на просвета в обществото. Посочва се образец с град в Румъния.

В град Орадя (210 000 жители) броят на безстопансвените кучета е понижен с 90% в границите на 4 години като се е ползвал метода кастрирай-и-върни и е имало необятни просветителни акции .

Решаването на казуса на парче обрича и двете страни в конфликта-кучета и хора, нанепрекъсната омраза, това което следим сега в регионалния център на Пиринско - Благоевград.

Петя Колева

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР