Ново изследване върху мишки идентифицира група неврони, които помагат да

...
Ново изследване върху мишки идентифицира група неврони, които помагат да
Коментари Харесай

Защо не помним сънищата си

Ново проучване върху мишки разпознава група неврони, които оказват помощ да си разбираем за какво и по какъв начин мозъкът не помни сънищата, съгласно Medical News Today.

Последната фаза на съня се назовава бързовълнов сън ( с бързи очни придвижвания или REM) и това е този стадий, когато мозъкът ви създава най-вече сънища. Предполага се, че стадият на REM сън съдържа също интервал на „ интензивно забравяне “. Това най-вероятно се случва, с цел да се избегне претоварването с информация. Невроните, виновни за забравянето, са същите, които оказват помощ за надзор на апетита.
Всяка вечер тялото ви минава през пет стадия на съня. В първия стадий на лек сън, вие се подготвяте да потънете във владенията на Морфей. Следва фаза на бездънен сън, по време на която интензивността на мозъчната ви вълна става бърза и ритмична, до момента в който телесната ви температура спада и сърдечната периодичност се забавя. В третия стадий следва „ цялостно потапяне “ от към бездънен сън. Четвъртият стадий е делта сън. Петият стадий е REM, където е страната на сънищата.
REM сънят би трябвало да е приблизително към 25% от общия ви цикъл на сън. Проучванията демонстрират, че измежду тези, чийто REM сън съставлява 20% от спането, никой не е развил деменция. Сред тези, чийто REM сън възлиза на 17%, рискът от деменция е много по-голям. 
За всеки 1% спад в REM съня рискът от деменция и Алцхаймер се усилва с към 9%.
Липсата на сън има пагубно влияние върху здравето на обособения субект, както и върху здравето на нацията. Повече от 20 огромни епидемиологични изследвания, проследяващи милиони хора през доста десетилетия, регистрират една и съща отчетлива причинност. Колкото по-кратък е сънят ви, толкоз по-кратък е животът ви. Независимо от метода ви на живот, сънят е нужен за всеки аспект на вашето психическо и физическо здраве.
Доказано е, че безсънието има пагубно въздействие върху вашето здраве и благоденствие, като способства за хронични болести като деменция, в това число болест на Алцхаймер, рак, диабет, сърдечни болести и затлъстяване.
Всяка година лицата, лишени от сън, са виновни за огромен брой произшествия в Съединени американски щати. Когато шофирате недоспали, поставяте живота си и живота на доста други хора в заплаха.Сънуването е от изключителна значимост за редица значими психически функционалности, 
за образуването на паметта, креативното решение на проблеми и ви оказва помощ да намерите смисъл в житейските събития.
Луцидно сънуване е, когато разбирате, че сънувате. Ако съумеете да не се разсъните изцяло, само че сте в съня, имате опция да оформите и измененията сюжета на протичащото се в главата ви по ваше предпочитание. Луцидното сънуване е освен занимателно. То може да бъде и лечебно, изключително в случай че се борите с уплахи, повтарящи се кошмари и/или посттравматично стресово разстройство. Най-добре е обаче да избягвате " писането на сюжети ", в случай че имате проблеми с душeвността си, които ви затрудняват да различавате същинското от нереалното. Шизофренията, да вземем за пример, може да се изостри от луцидно сънуване.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР