Ново изследване върху функциите на гените в живия свят подкрепи

...
Ново изследване върху функциите на гените в живия свят подкрепи
Коментари Харесай

Разгадаха функциите на най-ранните гени на живота

Ново проучване върху функционалностите на гените в живия свят поддържа хипотезата, че животът на Земята е улавял сила от химически реакции преди да стартира да копира своя код.

Резултатът хвърля светлина върху еволюционния спор за това кое се е появило първо: репликиращата РНК или метаболизма.

Ако репликиращите се гени се нуждаят от сила, и нашият метаболизъм се контролира от ензими, които са създадени от гени, по какъв начин може да имаме гени без метаболизъм и метаболизъм без гени?

Сега учени откриха още доказателства в поддръжка на теорията, че животът е започнатл да метаболизира, преди да е бил обвързван с първите гени.

Екипът на проф. Анолес и проф. Коч са избрали 249 организма от цялото дърво на живота и са сравнили освен техните поредици, но и характерните функционалности на всеки от техните гени.

“Най-добрият метод да разберете един организъм е посредством неговите функционалности, ” изясняват те.

Идеята им е била, че колкото по-древна е била функционалността, толкоз по публикувана ще е.

Оказало се е, че в самата основа на дървото на живота стоят две функционалности, които са общи за всяко живо създание – метаболизмът и хмическото свързване.

“Напълно разумно е тези две функционалности да са почнали най-рано, тъй като молекулите първо са се нуждаели от генериране на сила посредством метаболизъм и е трябвало да взаимодействат с другу молекули посредством свързване с тях. ”

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР