Ново изследване разкрива, че големи части от Великата китайска стена,

...
Ново изследване разкрива, че големи части от Великата китайска стена,
Коментари Харесай

Биологична общност защитава Великата китайска стена

Ново проучване разкрива, че огромни елементи от Великата китайска стена, която е обект от международното завещание на ЮНЕСКО, са предпазени от биологична общественост. Тя е открита на повърхността на античните защитни стени.

Според изследването, което е  оповестено в събота в списание Science Advances, биологичните почвени кори или биокрусти, състоящи се от фотосинтезиращи бактерии, мъхове и лишеи, оказват помощ за увеличение на стабилността на античните структури и предотвратяват ерозията, която се предизвиква от дъжда и вятъра.

Великата китайска стена се състои от доста свързани между тях стени, някои датиращи от преди 2000 години. Общата дължина на стената е над 21 000 километра. Най-разпознаваемите елементи са издигнати по време на династията Мин сред 1368 и 1644 година.

Много сектори от стената, изключително тези в по-сухите региони, са построени с трамбована пръст, в която почвата и чакълът са уплътнени в плътни глинени смеси.

Някои служащи, занимаващи се с консервирането на стената, считат, че естествената растителност може да форсира процеса на изветряне. Но резултатите от новото изследване установяваха противоположното умозаключение.

Изследователи от Китайската академия на науките и Китайския селскостопански университет изследваха структурната непоклатимост и ерозивността на проби от трамбована земя, които са взети от осем секции на Великата стена от ерата на династия Мин.

Те откриха, че биокрустите покриват 67 % от изследваните сектори. Също по този начин стана ясно, че цианобактериите, група от бактерии, съдържащи наследник фотосинтетичен пигмент, преобладават в биокрустите в сухите райони, до момента в който мъховете Pottiaceae процъфтяват в по-влажен, полусух климат.

Като цяло биокрустите, изключително тези, които са доминирани от мъхове, покачват механичната здравина на стената и стабилността на почвата от 37 до 178 % спрямо голата трамбована земя, сподели Сяо Бо, който е създател на проучването.

Изследователите също по този начин работят за проучването на резултатите от вятъра, дъжда и температурните съмнения. „ Биокрустите служат като стабилизатори, жертвени пластове и дренажни покриви, комбинирайки защитните функционалности на няколко стандартни ограничения в един екологичен метод “, добавя Сяо.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР