Ново изследване, публикувано в Journal of Affective Disorders, открива, че

...
Ново изследване, публикувано в Journal of Affective Disorders, открива, че
Коментари Харесай

Физическите упражнения намаляват значително симптомите на тревожност

Ново проучване, оповестено в Journal of Affective Disorders , открива, че физическите извършения – било то с ниска или висока степен на натовареност – могат доста да облекчат признаците на тревога. Учените наблюдават 286 души със синдром на тревога по време на постоянни тренировки в границите на 12 седмица. Те откриват, че въпреки и по-натоварващите извършения да оказват по-голям резултат, по-леките също способстват доста и облекчават признаците на тревога.

След като набират доброволци за своето изследване от центрове за първична здравна помощ в Швеция, създателите им назначават на случаен принцип подготвителен режим с друга степен на натовареност (ниска или висока). Част от участниците са включени в контролна група – те не са взели участие в тренировките. Вместо това са осведомени за общоприетите изгоди от физическата интензивност вкъщи.

Всяка подготовка трае един час. Целта на неинтензивните е да повиши сърдечния темп до 60 % от максимума, а на високо интензивните – до 75 %.

В края на 12-седмичния интервал вероятността хората, участващи в неинтензивните групови тренировки, да се усещат по-добре и по-малко тревожни, е била 3,62 пъти по-висока спрямо контролната група. При доброволците, подложени на по-интензивни извършения, вероятността е 4,88 пъти по-голяма. Важно е да отбележим, че тези резултати не са пропорционални във връзка с редуцирането на депресията, което значи, че упражненията могат да облекчат тревогата чрез механизъм, който самостоятелен от своя антидепресивен резултат.

Учените към момента не знаят по какъв тъкмо метод упражненията оказват резултат върху тревогата. Съществуват обаче няколко хипотези, които ще бъдат проучени за в бъдеще. Така да вземем за пример експертите спекулират, че евентуално частична роля играе общественият аспект на груповите тренировки, защото огромна част от доброволците в изследването са били обществено изолирани и надлежно контактът с други хора може да е имал лечебен фект.

Освен това упражненията евентуално подтикват отделянето на хормон, наименуван инсулиноподобен  растежен фактор I (IGF-1), който подтиква невропластичността и смекчава тревогата при мишки.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР