Ново изследване показва, че холандските мъже са най-високи в света,

...
Ново изследване показва, че холандските мъже са най-високи в света,
Коментари Харесай

Холандските мъже и латвийките са най-високи

Ново проучване демонстрира, че холандските мъже са най-високи в света, като междинната височина на холандците е 183 см. При дамите най-високи са латвийките със междинна височина 170 см.

Изследването е оповестено в списание eLife и наблюдава междинната височина на хората в 187 страни от 1914 година до през днешния ден.

Най-голяма смяна е записана във височината на южнокорейските дами и иранските мъже. Корейките са повишили междинния си растеж с 20 см за 100 години, а иранците с 16 см.

Интересно е, че през 1914 година американците са били трети по междинна височина, а американките четвърти. Днес те към този момент са 37-ми и 42-ри.

Днес най-високите хора живеят в Европа. Най-ниските мъже на планетата пък са от Източен Тимур, където междинната височина е 160 см, а най-ниските дами живеят в Гватемала – междинната височина на дамите там е 150 см.

Най-голямо повишаване във височината през последните 100 години е маркирано при нациите в източна Азия – хората в Китай, Япония и Южна Корея през днешния ден са доста по-високи спрямо преди 100 години.

Височината на българите също е повишена за миналите 100 години. Днес българските мъже имат междинна височина от 176 см, а дамите – 163 см.

Височината при другите народи зависи от редица фактори. Разбира се, гените играят значима роля, само че през последното столетие смяната във височината се дължи основно на измененията в качеството на живот, в храненето, в опазването на здравето. Доброто опазване на здравето и здравословното хранене на майката по време на бременността, както и на детето в ранното му детство са две от аргументите за високия растеж, споделят учените.

Според проучването ако  човек е здрав и се храни задоволително добре, в случай че има постоянен достъп до съвременни медицински грижи, той стига на височина много покрай евентуалния си генно – заложен най-много.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР