Ново изследване на френски учени е установило, че лятото в

...
Ново изследване на френски учени е установило, че лятото в
Коментари Харесай

Лято през март? Топлият климат променя сезоните в Европа

Ново проучване на френски учени е открило, че лятото в Европа в този момент настава с 10 дни по-рано, в сравнение с преди 40 години. И в случай че сегашните темпове на въглероден диоксид се запазят, то към края на века жегата ще стартира с още 20 дни по-рано, в сравнение с в прединдустриалната ера, написа National Geographic.

Ежегодният преход от зима към лято при започване на 60-те години е започвал почти на 10 април, към 2010 година е бил закрепен на 30 март. Към 2100 година съгласно прогнозите на учените лятото в Европа ще настава на 25 март. Влиянието на сезонното изместване се открива в по-ранното разпукване на лозята във Франция, цъфтенето на вишните в Швейцария, летните цветя в Англия и други сезонни промени.

„ Ускореното идване на лятото е вървяло паралелно с повишаването на количеството парникови газове в атмосферата в последните 50 години. Атмосферното стопляне играе забележителна роля в ранното настъпване на лятото. Това е видно по времето на размразяване на снеговете през зимата в Източна Европа и снижението на циркулацията на студения въздух през континента “, изяснява климатологът Жулиен Катю (Julien Cattiaux) от Националния център за метеорологични проучвания във Франция.

Според проучване, оповестено в  International Journal of Climatology study пролетта и лятото в Съединени американски щати с всяко десетилетие са настъпвали с 1,5 дни по-рано, в сравнение с в предходните, като се стартира от 1948 година. Съответно есента и зимата са настъпвали по-късно.

В Китай проучване на денонощните температурни данни е открило, че лятото там се е изместило напред с съвсем 6 дни в интервала сред 1951 и 2000 година, до момента в който зимният сезон се е съкратил с 11 дни.

Ако става дума за производството на артикули за хранене, то всяко изместване в сезоните, естествено, въздейства на циклите на разцвет, свързани с насекомите опрашители и други взаимозависими естествени процеси, контролирани от сезоните.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР