Ново изследване на физици от САЩ показа, че светлината, уловена

...
Ново изследване на физици от САЩ показа, че светлината, уловена
Коментари Харесай

Уловената в силно магнитно поле светлина дава възможност за създаването на съвсем нов тип магнитни лазери

Ново проучване на физици от Съединени американски щати сподели, че светлината, уловена в магнитните материали, може доста да усъвършенства естествените им естествени свойства. Изследването на оптичния резонанс на магнитите е значимо за създаването на напълно нов вид магнитни лазери и магнито-оптични запаметяващи устройства, както и за съществено възстановяване на технологиите за квантово превръщане.

В нова публикация в списание Nature учени от Градския лицей в Ню Йорк разказват свойствата на многослоен магнит със свързани екситони – квазичастици с изключително мощни оптични взаимоотношения. Благодарение на това материалът може да улавя светлината. Както демонстрират опитите, оптичната реакция на материала към магнитните феномени е на порядъци по-висока от тази на типичните магнити, написа Phys.org.

„ Тъй като светлината се движи напред-назад в магнитното поле, взаимоотношението се усилва от единствено себе си “, изяснява Флориан Дирнбергер, водещ създател на публикацията.

Обикновено светлината не реагира толкоз мощно на магнитното влияние. Но в този случай отразяването на светлината в близкия инфрачервен набор се трансформира толкоз доста, че материалът фактически трансформира цвета си, което се вижда с невъоръжено око.

Що се отнася до практическото приложение на откритието, учените се надяват, че един ден ще бъде допустимо да се основат магнитни лазери, употребяващи този резултат, както и да се премислят предходните хрумвания за магнито-оптичните носители на информация.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР