Ново изследване на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) показва,

...
Ново изследване на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) показва,
Коментари Харесай

Изследване показва нагласите на Европа за САЩ след идването на Байдън

Ново проучване на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) демонстрира, че въпреки европейците мощно да утвърждават успеха на Джо Байдън  Джо Байдън Джо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 година в от ноември месец, множеството са скептични по отношение на възобновяване на световната американската мощ.

6 от 10 европейци имат вяра, че политическата система на Съединени американски щати е разрушена и че през идващото десетилетие Китай ще се трансформира в по-голяма мощ от Съединените щати, съобщи Българска национална телевизия.

Проучването е направено през ноември и декември 2020 година измежду над 15 000 души от единадесет страни (България не е измежду тях) и беше оповестено през днешния ден.

Мнозинството европейци желаят страната им да остане неутрална в спор сред Съединени американски щати и Китай и в никоя от изследваните страни няма болшинство, което да желае да застане на страната на Вашингтон против Русия.

Две трети от интервюираните европейци декларират, че Европа не може постоянно да разчита на Съединените щати и че би трябвало да се грижи за личните си отбранителни качества. Само 10% считат, че Съединени американски щати постоянно ще пази Европа. Според изследването на ЕСВП европейците се обръщат за поддръжка и отбрана по-близо до дома си.

Проучването образува основата на огромен нов политически отчет на Марк Ленард и Иван Кръстев, озаглавен „ Кризата на американската мощ: Как европейците виждат Америка на Байдън “, който демонстрира по какъв начин вярата на европейците в американската мощ ерозира. По-голямата част от германците през днешния ден са съгласни, че след вота за Тръмп през 2016 година на американците не може да се има вяра и в цяла Европа са повече респондентите, които са съгласни с това изказване, в сравнение с тези, които не са.

Тази смяна се показва в доста лимитирана подготвеност на европейците да поддържат Съединени американски щати в евентуални интернационалните различия. Половината или повече от респондентите във всяка една от 11-те интервюирани европейски страни са на мнение, че тяхното държавно управление би трябвало да бъде неутрално при спор сред Съединени американски щати и Китай.

Докладът твърди, че бурното президентство на Доналд Тръмп е повлияло надълбоко на трансатлантическите връзки - дотам, че в този момент в Европейски Съюз има бездънен песимизъм по отношение на това дали Байдън може да спре упадъка на Съединени американски щати на международната сцена. Европейците имат вяра, че изолационизмът и непредсказуемостта на администрацията на Тръмп, съчетани с дълбоките вътрешни проблеми в Съединени американски щати, ще повлияят на Байдън и на способността му да върне блясъка на световния имидж на Америка.

Според Ленард и Кръстев Европа не може да стои настрани при този световен климат. Посочвайки четирите геополитически „ племена “ в Европа, които се образуват от сегментирането на данните от изследването на ЕСВП, те акцентират преобладаващата позиция на над 6 от 10 европейци, че Съединените щати не действат добре, до момента в който правят оценка системата на Европейски Съюз и/или на личните си страни доста по-положително.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР