Ново европейско проучване посочва каква е цената на обездвижването –

...
Ново европейско проучване посочва каква е цената на обездвижването –
Коментари Харесай

Ново изследване установява, че физическото обездвижване става все по-опасно

Ново европейско изследване показва каква е цената на обездвижването – бомба със закъснител, която убива половин милион европейци и коства над 80 милиарда годишно

Ново изследване, поръчано и оповестено от BG Бъди активен/ISCA* и извършено от Eвропейския център за стопанска система и бизнес проучвания (Centre for Economics and Business Research), разкри проблемите, породени от обездвижването и дефинира неналичието на задоволителна физическа интензивност като европейската „ бомба със закъснител ”.

• 1 от всеки 4 души в Европа е физически обездвижен. При младежите това са 4 от всеки 5
• Обездвижеността взима повече жертви от тютюнопушенето и предизвиква гибелта на 500 000 европейци годишно
• Липсата на физическа интензивност е четвъртият водещ фактор за смъртността в световен мащаб
• Заседналият метод на живот коства на Европа повече от 80 милиарда евро годишно – с 5 милиарда евро повече, в сравнение с светът отделя годишно за медикаменти срещу рак
• Решението е просто – 30 минути умерена до интензивна физическа интензивност дневно

Проучването демонстрира, че половин милион европейци умират всяка година заради липса на физическа интензивност, а неналичието на физическа интензивност е четвъртият водещ фактор за смъртността в световен мащаб. Най-честите смъртни случаи са породени от заболявания, свързани с обездвижването - коронарната болест на сърцето, диабет вид 2, високо кръвно, рак на дебелото черво, Алцхаймер.

“Един от всеки четирима европейци не прави задоволителна физическа интензивност. При младежите този индикатор е още по-шокиращ – четирима от всеки пет. ”

Общите загуби на европейската стопанска система, свързани с обездвижването, възлизат на над 80 милиарда евро на година – с пет милиарда повече, в сравнение с целият свят отделя за медикаменти срещу рак. Обездвижеността се трансформира в по-голям рисков фактор от тютюнопушенето, в случай че не се вземат ограничения, които да накара хората да се движат и да бъдат по-активни.

Проучването на Европейския център за стопанска система и бизнес проучвания демонстрира също, че обездвижването може да аргументи редица душевен проблеми. Един на четирима европейци, а това са 83 милиона души, е с нарушено психическо здраве. Категорично е потвърдено, че физическата интензивност оказва помощ за понижаване на депресията, безпокойството, ниското самочувствие, психическата и прочувствена отмалялост. Индиректните разноски, породени от душевен проблеми, депресии и тревога, подбудени от обездвиженост, се правят оценка на над 23 милиарда евро на година.

“Резултатите от изследването са шокиращи, тъй като демонстрират голям брой смъртни случаи и милиарди евро загуби единствено от това, че не се движим задоволително ”, съобщи госпожа Ласка Ненова, координатор за Европа на най-голямата европейска самодейност за физическа интензивност и спорт NowWeMove и MOVEWeek. " Поради тази причина всяка година ние организираме акция NowWeMove, в която имаме разнообразни начинания, която да накара повече европейци да станат по-активни като открият подобаващото за тях самостоятелно физическо занятие. Трябва да окуражим хората да се движат повече, с цел да видят и усетят същинските изгоди от това ”.

* BG Бъди деен е национална организация, работеща в региона на подсилване на здравето посредством физическа интензивност (Health-enhancing physical activity - HEPA). Представител е за България на Международната асоциация за спорт и просвета (ISCA), организираща
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР