Ново 20: Лихварството не е престъпление.Класическото лихварство, при което се

...
Ново 20: Лихварството не е престъпление.Класическото лихварство, при което се
Коментари Харесай

Ново 20: Лихварството не е престъпление

Ново 20: Лихварството не е закононарушение.

Класическото лихварство, при което се дават заеми със лични пари против рента, не е закононарушение. Това следва от новия наложителен прочит на член 252, алинея 1 от Наказателния кодекс (НК), който даде Наказателната гилдия на Върховния касационен съд (ВКС).

Алинеята гласи, че „ който без надлежно позволение прави по занимание банкови, застрахователни или други финансови покупко-продажби, дава платежни услуги или издава електронни пари, за които се изисква такова позволение, се санкционира с отнемане от независимост от три до пет години и с конфискация до ½ от имуществото на дееца “.

Върховен касационен съд обаче обърна преобладаващата до момента процедура, като одобри, че по тази наредба не се преследват лихварите, заяви lex.bg. В тълкувателно решение Наказателната гилдия разгласи: „ Предоставянето по занимание на заеми/кредити със средства, които не са набрани посредством обществено привличане на влогове или други възстановими средства, не съставлява банкова активност и нейното реализиране без позволение не реализира състава на закононарушението по член 252, алинея 1 от Наказателен кодекс “.

Това значи, че класическото лихварство, при което човек дава лични пари назаем против големи лихви,

не може да се преследва по тази наредба в Наказателен кодекс,

а няма друга, чийто състав да покрива тази активност. Така решението дали ще има такова закононарушение в Наказателен кодекс е в ръцете на законодателя. Докато той не реши друго, по углавен път може да се преследват вероятно съпътстващите лихварството машинация, насила и данъчни закононарушения, само че не и самото то.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР