Новият видеоускорител съдържа до четири чипа и 16 384 ядраГлавният

...
Новият видеоускорител съдържа до четири чипа и 16 384 ядраГлавният
Коментари Харесай

Intel обяви 40-терафлопов графичен процесор Xe-HP

Новият видеоускорител съдържа до четири чипа и 16 384 ядра

Главният проектант на Intel Раджа Кодури демонстрира новия графичен процесор Xe-HP
(снимка: Intel)

Intel впечатли аудиторията на „ Деня на архитектурата 2020 ” през вчерашния ден с анонса на линията графични ускорители Xe-HP. Това е колосален GPU с до 16 384 ядра и продуктивност над 40 терафлопа (TFLOPS).

Xe-HP не е ориентиран към потребителския сегмент, а към центровете за данни и като подобен се съпоставя с решения от рода на Nvidia A100 или идния да излезе на пазара ускорител AMD Radeon Instinct Mi100.

Какво прави новият GPU на Intel толкоз специфичен? Ускорителите от линията Xe-HP ще се оферират в три версии: с един, два и четири чипа. Самата Intel назовава чиповете „ плочки ” (tiles). Тоест, Xe-HP е мулти-чип решение, като актуалните настолни и сървърни AMD процесори.

Всеки чип съдържа 512 изпълнителни блока с по 4096 ядра. Съответно решението от най-голям клас в линията има 16 384 ядра!

Ускорителят от най-голям клас с четири чипа и тактова периодичност 1,3GHz доближава невероятната продуктивност от 42 TFLOPS (FP32)! За съпоставяне, Nvidia A100 с 54 милиарда транзистора има продуктивност от „ единствено ” 19,5 TFLOPS.

Новият Xe-HP ще се доставя в 3 версии – с един, два и четири чипа
(снимка: Intel)

Производителността в TFLOPS се пресмята по елементарна формула: тактовата периодичност в MHz се умножава по броя на ядрата в чипа и по броя на обработените указания на такт, след което резултатът се умножава по 106. Тоест, при изчислението не се регистрират многочислените архитектурни особености, само че тези сухи цифри не постоянно са нужни.

По време на презентацията Intel сподели на какво е кадърен нейният артикул. Xe-HP обработва 10 потока HEVC 4K 60fps видео в действително време единствено с един чип. В същото време компанията дава обещание съвършена мащабируемост – версията на Xe-HP от най-голям клас ще може да се оправи с 40 потока!
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР