Новият вариант на коронавируса има потенциал да засили проблемите във

...
Новият вариант на коронавируса има потенциал да засили проблемите във
Коментари Харесай

Омикрон: Как ще се отрази на инфлацията новият вариант?

Новият вид на ковид има капацитет да ускори проблемите във веригите за доставки, които подхраниха растежа на инфлацията тази година, съобщи ръководителят на Федералния запас Джером Пауъл, представен от The Wall Street Journal.

Думите му идват от квалифицирано авансово изказване, което той ще изчете пред Комисията на Сената в Съединени американски щати по банково дело. Заедно с него ще бъде министърът на финансите Джанет Йелън.

Речта на Пауъл акцентира по какъв начин новият вид може да сложи централната банка на Съединените американски щати в сложна позиция през идващите месеци, в случай че омикрон ускори инфлацията и в това време накара повече безработни да отсрочат търсенето на работа — което може да докара до ускоряване на растежа на заплатите на заетите.

" Скорошното покачване на случаите на Covid-19 и появяването на разновидността омикрон съставляват риск пред заетостта и икономическата интензивност, като в това време усилват несигурността към инфлацията ", споделя Пауъл. " По-големите терзания по отношение на вируса могат да понижат желанието на хората да търсят работа, което ще забави напредъка на пазара на труда и ще ускори проблемите в доставните вериги ".

Пауъл декларира още, че инфлацията — което се повиши до 5 % през октомври съгласно желаната от Фед мярка — е " надалеч над " задачата на централната банка. Дисбалансите в доставните вериги пречат на производителите да отговорят на мощното търсене, споделя той, а повишаващите се цени на електрическата енергия и наемите също прибавят към по-високата инфлация.

Наблюдателите, в това число тези във Фед, " не престават да чакат инфлацията да намалее доста през идната година, с помощта на понижаване на проблемите в доставните вериги ", добавя Пауъл. Но има риск покачването на цените да се резервира.

Фед постави завършек на една от стратегиите за стимулиране на стопанската система при започване на ноември. Централната банка взе решение да свие програмата за изкупуване на активи, която бе на стойност $120 милиарда месечно, с по $15 милиарда през ноември и декември. При опазване на този ритъм, тя ще бъде спряна през юни 2022 година Фед желае да спре покупката на активи преди да премине към повишение на лихвите.

Някои членове на борда желаят да забързат темпа и понижението на покупките да бъде ускорено до $30 милиарда месечно след срещата през декември, с което програмата да бъде спряна през март.

Пауъл не разяснява тази тематика в речта си.

От своя страна Йелън обръща внимание на политическия спор за тавана на дълга.

Притесненията от разновидността омикрон накара трейдърите да отсрочат първото покачване на лихвите в своите прогнози. Миналата седмица към 25 % от вложителите смятаха, че е евентуално Фед към момента да държи лихвите към нулата през юни 2022 година, до момента в който 75 % залагаха, че ще има най-малко едно покачване. Разликата сред двата лагера бе свита след появяването на разновидността омикрон и в този момент 35 % считат, че към средата на 2022 година лихвите ще останат към нулата.
 Още какъв брой дълго ще порастват цените в Европа
Още какъв брой дълго ще порастват цените в Европа

Очаква се инфлацията да удари връх от 4,3-4,5%, само че може би това е върхът
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР