Новият Център за култура и образование Артиум“ в Община Несебър

...
Новият Център за култура и образование Артиум“ в Община Несебър
Коментари Харесай

Признание за Несебър в конкурса Сграда на годината

Новият Център за просвета и обучение " Артиум “ в Община Несебър получи националното самопризнание и е избран за победител в състезанието " Сграда на годината 2018 “, в категория " Сгради просвета и монументи на културата “ от 31 членно жури, с ръководител госпожа Деница Николова – зам. министър на Министерство на регионалното развитие, и изявени представители на национални и креативен среди.

Старинен Несебър е един от седемте български монументи - част от листата на ЮНЕСКО за Световно културно завещание. Наситен със стилни мостри на архитектурата от разнообразни столетия, градът е образец за последователност и хармония.

Именно тази последователност и плътност на свидетелства от разнообразни времена се трансформира във водеща, при извършените от общинската администрация и редица авторски колективи задълбочени устройствени изследвания. Благодарение на трайната устройствена политика на общината и търсенето на изцяло решение на градската среда, се образува визията за оформянето на " културно – административен градски център “, тангиращ към " зона за отдих и рекреация “, ситуирана периферно на жилищната среда в обсега на осъщественото брегозащитно оборудване.

В резултат на водената поредна устройствена и финансова политика, през актуалната година общината се снабди с Център за просвета и обучение " Артиум “ - постройка, която подрежда община Несебър измежду дребното в България, които могат да си разрешат и посредством волята и упоритостта да градят такива огромни и впечатляващи планове, внасящи нова, съвременна визия, съобразена с най – актуалните условия на строителството.

С архитектурата си, разположената в сърцето на новия град, постройка, и цялостната реорганизация на площад " Жулиета Шишманова “ ясно демонстрират, че този нов комплекс принадлежи и се намира точно тук – в Несебър. Следвани са главните правила на несебърската архитектура без да се търси подражателство на съответни форми или реплика на дадена историческа ера. Сградата следва логиката на несебърската къща, като вложените материали са имитация на обичайните каменен партерен етаж и дървени горни етажи с динамични еркери. Тази типология не е следвана еклектично, а е употребена за наблягане на обособени функционални блокове на постройката.

Логиката при планиране на сградата  прелива и във външното пространство, проектирано като градски площад. Той следва да посреща актуалните потребности на жителите, само че е в директна връзка със Стария град и морето, съобразявайки се с тези два съществени детайла на средата. Чрез своята ориентировка и комбинация, площадът дава няколко съществени посоки на придвижване – към Център за обучение и просвета, към морето и към Стария град.

Културният и градски център на Несебър е новото място за насърчаване и обогатяване на всевъзможен тип културна активност, с цел да остане жива онази непреходна културна последователност, направила Несебър международно прочут.

Проектът за реорганизация на площад " Жулиета Шишманова “ обгръща няколко функционални зони – основен метод от Нов град /приемно пространство пред основния вход на Центъра за просвета и образование  Артиум/, основен метод от Стар град, входна зона при второстепенни входове на културния център, открита сцена, свободно площадно пространство за обществени мероприятия, зони за отдих и озеленяване, тротоари, свързващи площадното пространство с останалата част на градската тъкан. Под площада е планиран под земята паркинг.

Сградата на Центъра за просвета и образование  " Артиум “ е новия акцент в площадната комбинация. В нея ще се организират публични мероприятия, проведени от Община Несебър, както и образователни кръжоци, библиотечна и театрално-сценична активност.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР