Новият Taycan Turbo GT на Porsche току-що счупи рекорд и

...
Новият Taycan Turbo GT на Porsche току-що счупи рекорд и
Коментари Харесай

15-те най-бързи електрички около „Зеленият Ад“ Нюрбургри

Новият Taycan Turbo GT на Porsche преди малко счупи връх и стана най-бързият сериен автомобил с четири порти, обиколил фамозната писта Нюрбургринг Нордшлайфе – и вторият най-бърз сериен електромобил.

Porsche реализира този триумф за 7:07,55 мин. Това го прави по-бърз на „ Зеления пъкъл “ от по-голямата част от колите, които се продават през днешния ден, без значение дали са бензинови или електрически.

Но той не е настоящият първенец в региона на електрическите автомобили. Един сериен автомобил и няколко електрически спортни автомобила и концепции са го създали по-бързо. От 2010 година насам автомобилните производители изкарват на пистата своите електрически коли с вярата да реализират връх за обиколка. И защото на пазара навлизат от ден на ден мощни електрически коли, очаквайте още рекордни обиколки през идващите месеци и години.

Междувременно от motor1 са съставили лист с 15-те най-бързи електрически автомобила, които в миналото са го правили. Всички тези коли имат място в книгите за върхове на Нюрбургринг за бързите си обиколки, а някои от тях няма да видят върховете си скоро. 

Volkswagen ID.R Concept – 6:05.3

Преди да се появят ID.4, ID.Buzz и останалата част от гамата електрически автомобили на Volkswagen, смахнатите учени във Волфсбург спретнаха идея за електрически автомобил, каквато светът не беше виждал. ID.R беше спортен автомобил, захранван от акумулатори, с мощ 671 конски сили и въртящ миг 650 Нм с помощта на два електромотора – а и тежеше единствено 1133 кг.

През 2019 година VW пусна ID.R на пистата Нюрбургринг Нордшлайфе с френския играч Ромен Дюма зад кормилото. В резултат на епичната обиколка бе реализирано рекордно време за обиколка от 6:05.336.

Това го направи най-бързия електромобил – и един от най-бързите коли в историята – на историческата писта. Няма нито един сериен автомобил, който да е по-бърз, и единствено спортният автомобил Porsche 919 Hybrid EVO има по-добро време за обиколка (5:19.546).

Nio EP9 – 6:45.9

Nio EP9 механически не е сериен автомобил, макар че компанията създаде и продаде 10 от тях сред 2016 и 2019 година за 3 млн. $ всеки.

Хиперавтомобилът, предопределен единствено за писта, имаше четири електромотора, инсталирани на всяко колело, за обща мощ от 1341 конски сили и 1479 Нм въртящ миг, което беше положително за време от 0 до 100 км/ч от към 2,6 секунди и оптималната скорост от 312 км/ч.

През 2017 година Nio пусна EP9 на независимост на Нюрбургринг Нордшлайфе с английския играч Питър Дъмбрек зад кормилото. Дъмбрек реализира време за обиколка от 6:45,90. Така усъвършенства предходния връх на Nio от 7:05,12, подложен през 2016 година (този път със спортни гуми), и отстъпвайки единствено на тогавашния първообраз McLaren P1 XP1 LM, който го направи за 6:43,22. В момента EV9 е на пето място в листата на непроизводствените коли и на второ място при електрическите автомобили след VW ID.R.

Rimac Nevera – 7:05.2

Първият същински, действително създаван автомобил в този лист е Rimac Nevera – даже и да е хиперавтомобил за 2,2 млн. $. Задвижван от четири синхронни електромотора с непрекъснати магнити, Nevera има 1888 конски сили и време от 0 до 100 км/ч от 1,7 секунди. На доктрина това е най-бързият автомобил, който се продава през днешния ден.

Той не е по никакъв начин слаб и на пистата. В края на 2023 година Rimac сложи връх за серийно произвеждане на електрически автомобил с Nevera на пистата Нюрбургринг Нордшлайфе с обиколка за 7:05,29 мин. Зад кормилото беше хърватският играч Мартин Кодрич.

Porsche Taycan Turbo GT 7:07.5

Най-новият участник в този лист (както към този момент споменахме) е Taycan Turbo GT – най-бързото и най-мощното серийно Porsche в историята. С мощ до 1092 к.с., обезпечена от два електромотора, този Taycan форсира до 96 км/ч за 2,1 секунди и доближава оптималната скорост от 190. А с пакета Wiessach (първото Porsche с четири порти, което получава тази опция), този Taycan се отхвърля от задните седалки и прибавя въглеродни нишки, с цел да поддържа мощния електрически автомобил под 2267 кг.

Още през януари Porsche закара прототипа Taycan Turbo GT с пакета Weissach на Нюрбургринг и записа време за обиколка от 7:07,55 мин.
С опитния спортен водач Ларс Керн зад кормилото Turbo GT стана най-бързият електромобил с четири порти на „ Ринг “ и най-бързият сериен седан с четири порти, изпреварвайки Jaguar XE Project 8.

Toyota TMG EV P002 – 7:22.3

В случай че името не издава нищо, това не е серийна Toyota. TMG EV P002 е първообраз на електрически спортен автомобил, създаден от Toyota през 2012 година, с мощ 469 конски сили и въртящ миг 1225 Нм. С Йохен Крумбах зад кормилото, Toyota се качи на Нюрбургринг същата година и записа бърза обиколка от 7:22.32. По това време Toyota в действителност счупи върха за обиколка на електрически автомобил, само че това беше за малко.

Tesla Model S Plaid W/ Track Pack – 7:25.2

Съперничеството сред Porsche и Tesla се изостря през 2023 година Tesla се завръща на Нордшлайфе две години след първата си обиколка с различен Model S Plaid.Този път оборудван с опционален пакет Track.

Пакетът Track прибавя по-добри спирачки по-висок ограничител на оптималната скорост, както и противоречиви гуми. Макар и законни в Съединени американски щати, гумите не отговаряха на европейските условия за потребление на пътя. Това накара някои да разгласят обиколката за невалидна за автомобил, предопределен за придвижване по улиците.

Както и да го разглеждате, мощният седан въпреки всичко измина северната обиколка за 7:25,2 минути. Той елементарно изпревари Taycan Turbo S, с цел да претендира още веднъж за връх в производството на електрически транспортни средства, само че той беше къс. Няколко месеца по-късно Rimac Nevera щеше да се появи, с цел да приключи съперничеството сред Porsche и Tesla.

Porsche Taycan Turbo S 7:33.3

Вторият опит за връх на Taycan на Нюрбургринг идва през 2022 година Не е известно дали върхът на Tesla от 2021 година с Model S Plaid има нещо общо с това, само че Porsche съумя да смъкна съвсем 10 секунди спрямо обиколката, сложена от Taycan Turbo.

С време 7:33,3 Turbo S също изпревари Model S Plaid с няколко секунди, с цел да си върне върха за електрически автомобил. Освен спомагателната мощ, с която разполагаше Turbo S, автомобилът имаше нов комплект за възстановяване на успеваемостта и системата Porsche Dynamic Chassis Control. Това не са ъпгрейди от вторичния пазар, което значи, че времето за обиколка е публично за сериен автомобил.

Tesla Model S Plaid 7:35.5

Не след дълго, откакто Tesla разгласи осъвременения Model S Plaid, се появиха клюки за опит за връх на Нюрбургринг. Слуховете бяха подхранени от наблюденията на Model S на пистата през 2021 година, при които се изпробваше тримоторният му задвижващ елемент с 1020 конски сили.

И в последна сметка слуховете се оказаха правилни. Огромният седан записва публично време за обиколка от 7:35,5 минути – изоставайки от упованията за ниска 7-минутна отдалеченост, само че въпреки всичко задоволително, с цел да победи Taycan Turbo. Поне за малко.

Porsche Taycan Turbo 7:42.3

Пуснат на пазара през 2019 година за моделната 2020 година, Taycan Turbo е първият съвременен електромобил на Porsche. И дебютът му е впечатляващ – разполага с 616 конски сили в естествен режим на работа или 671 кончета с задействан overboost. Porsche показва време от 0 до 100 км/ч от 3,0 секунди. И това е „ базовият “ модел Taycan.

Макар че механически е най-бавното Porsche Taycan на Нюрбургринг, то въпреки всичко е много бързо. През 2019 година автомобилният производител реализира публично време от 7:42,3 мин. с предсерийния модел, което съответствува с това на предходното потомство на BMW M4 CS. Това не е неприятно за електрически седан с четири порти.

Electric RaceAbout  – 7:44.8

В началото на 2010 година този неповторим електрически състезателен автомобил направи възторг. Разработен и издигнат във Финландия от Университета за приложни науки „ Хелзинки Метропол “, той нападна за първи път Нюрбургринг през 2011 година, само че не съумя да преодолее бариерата от 8 минути. Групата не беше завършила с опитите.

„ Изпомпвайки “ 400 к.с. посредством четиримоторна задвижваща система, екипът се завърна през 2015 година и Sport Auto го подкара за уместно бърза обиколка от 7:44,8 мин. По това време това беше връх за махленски автомобил, въпреки че, защото е единична численост, явно не можеше да претендира за статут на серийно произвеждане.

Hyundai Ioniq 5 N – 7:45.5

Не сме виждали доста от Kia или Hyundai на Нюрбургринг, най-малко що се отнася до времената за обиколка. Южнокорейският конгломерат разполага с голям брой електромобил, които се продават сега или ще се появят скоро.

Ioniq 5 N несъмнено е ориентиран към почитателите на performance-а. С мощ до 641 конски сили, налични на къси шпации с функционалността N Grin Boost (N като Nurburgring, очевидно), има задоволително мощ за висока скорост.

Обработката N не просто прибавя мощ, както откриха хората от немското издание Sport Auto, които направиха обиколката. По-големите спирачки, по-ниското окачване и “лепкавите ” гуми способстваха за впечатляващото време за обиколка от 7:45,5 мин. с водач Кристиан Гебхардт зад кормилото.

Mercedes-Benz SLS AMG Electric  – 7:56.2

Много преди буквите EQ да станат синоним на електрически коли Mercedes, съществуваше SLS AMG Electric Drive. С порти вид „ чайка “ и блестяща багра суперавтомобилът беше невероятно да остане неусетен.

А когато дебютира през 2012 година, той поддържа този добър външен тип със 738 конски сили. Батерия с потенциал 60,0 киловатчаса захранваше четири електрически мотора, които ускоряваха 2131-килограмовия автомобил до 96 км/ч за по-малко от 4 секунди.

През 2013 година последва обиколка на Нордшлайфе с време, при която електрическият SLS мина под границата от осем минути. За страдание батерията имаше задоволително сила единствено за една обиколка с цялостна мощ. При естествени условия на шофиране пробегът беше едвам 193 км. Първоначално бяха планувани за произвеждане към 100 броя, само че бяха създадени единствено девет.

Audi R8 E-Tron – 8:09.0

Трудно е да се повярва, че Audi R8 E-Tron дебютира преди 15 години. Тогава това беше предсериен суперавтомобил, прочут най-много с присъединяване си във филмовата поредност „ Железният човек “. Но той не беше просто красива зурла.

Машината използваше двумоторно задвижване с 49,0-киловатчасова батерия, генерираща 376 конски сили и 820 Нм въртящ миг. В наши дни това не звучи като доста, само че през 2012 година това беше задоволително, с цел да може R8 E-Tron да сложи връх на EV Nordschleife с време за обиколка от 8:09 мин.

През 2015 година R8 E-Tron стана същински сериен автомобил, само че производството му беше кратковременно. В последна сметка бяха създадени по-малко от 100 бройки, преди Audi да спре производството единствено една година по-късно, оставяйки място за други модели E-Tron, които да последват. По подигравка на ориста нито един от тях не е правил публични опити за обиколка на Нюрбургринг.

Peugeot EX1 Concept – 9:01.34

Peugeot беше състезател при започване на актуалната епоха на електрическите транспортни средства с концепцията EX1. За разлика от концепциите на Audi или Porsche, Peugeot не си правеше илюзии, че ще го изпрати в произвеждане.

Малък двуместен автомобил с отворен кокпит, той разчиташе на олекотена структура с двумоторно задвижване, генериращо едвам 335 конски сили.

През 2011 година това беше задоволително на Peugeot да сложи връх на Нюрбургринг за електрически коли. Времето за обиколка от 9:01,34 мин. надалеч не беше конкурентно в сегмента на колите с вътрешно горене, само че то превъзхождаше с съвсем цяла минута обиколката на Mini E от 2010 година

Mini E – 9:52.0

В началния етап на електрификацията Mini дебютира с прототипа E. Това беше бензинов Cooper със скромната мощ от 201 конски сили и 219 Нм въртящ миг. В последна сметка планът на компанията докара до серийното BMW i3, само че не и преди да обиколи зе „ Ринг “.

През 2010 година Томас Ягър изминава една обиколка на Нордшлайфе зад кормилото на Mini E Racer за 9:52 мин. Това беше първият електрически автомобил, който приключи измерваната обиколка на Нюрбургринг, и въпреки че в наши дни не държи никакви върхове, времето под 10 минути за една нова технология въпреки всичко беше впечатляващо.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР