Новият служебен кабинет, който предстои да бъде назначен от президента

...
Новият служебен кабинет, който предстои да бъде назначен от президента
Коментари Харесай

Липсата на дата за затваряне на ТЕЦ-овете може да блокира аванса от 1.6 млрд. лв. от ЕС

Новият длъжностен кабинет, който следва да бъде назначен от президента Румен Радев в четвъртък, може да бъде изправен пред тежка алтернатива още в първите дни от мандата си. Той или ще би трябвало да запише дата и прецизен график за затваряне на въглищните централи (ТЕЦ " Марица Изток " 2 и на така наречен централи на Христо Ковачки), или рискува да не получи утвърждение за националния проект за възобновяване и надлежно да остави България без задатък от 1.6 милиарда лева до края на годината.

Това стана ясно от няколко изявления по тематиката в понеделник. Те са предизвикани от наближаването на крайния период за изпращане на проекта в Брюксел – 30 септември. Ако това не се случи, България не губи достъпа си до средствата за възобновяване (12.6 милиарда лева.), само че може да не получи заложения в държавния бюджет задатък от 1.6 милиарда лева до края на годината. В момента България и Нидерландия са единствените страни в Европейски Съюз, които към момента не са внесли публично в Брюксел проектите си за възобновяване.

От кабинета на вицепремиера по европейските въпроси Атанас Пеканов към този момент резервират безмълвие по тематиката.

Според три източника, осведомени с договарянията обаче, Брюксел се пробва да убеди България да запише съответна дата за затваряне на въглищните централи още в този момент - в проекта за възобновяване, въпреки въпросът да се отнася до Фонда за обективен преход, който ще се договаря до октомври следващата година. Възможно е това да е и тактически ход на представителите на еврокомисията за решение на казуса в миг, в който към момента няма определено постоянно държавно управление в България. В същото време служебният кабинет не желае да предрешава подобен стратегически въпрос за страната.

В понеделник служебните министри на стопанската система и финансите Кирил Петков и Асен Василев посетиха района на Раднево и Стара Загора и организираха от комплекса " Марица-изток " точно във връзка тежката тематика със затварянето на мините и държавната Топлоелектрическа централа. В началото на срещата двамата даже поддържаха с подписите си проведена от предприемчив комитет подписка за опазване на енергийния комплекс и мините.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР