Новият шеф на CNN е изправен пред решаващ тест на няколко фронта, който ще определи бъдещето на мрежата

...
Бележка на редактора: Версия на тази статия се появи за
Коментари Харесай

Бележка на редактора: Версия на тази статия се появи за първи път в бюлетина „Надеждни източници“. Регистрирайте се за ежедневния дайджест, описващ развиващия се медиен пейзаж тук.

Официално: Марк Томпсън, бившият главен изпълнителен директор на The New York Times и генерален директор на BBC, ще бъде следващият лидер на CNN, поемайки юздите на прочутата глобална новинарска организация в един от най-важните моменти в нейните 43 години -годишна история.

Томпсън, който официално ще започне на 9 октомври като главен изпълнителен директор и председател, в допълнение към това да действа като главен редактор на изданието, каза в изявление, че „не може да бъде по-развълнуван от шанса да се присъедини към CNN след години да го гледаш и да се състезаваш срещу него със смесица от възхищение и завист.”

„Сега светът се нуждае от точни, надеждни новини повече от всякога и никога не сме имали повече начини да посрещнем тази нужда у дома и в чужбина“, каза Томпсън. „Там, където другите виждат прекъсване, аз виждам възможност. Нямам търпение да запретна ръкави и да се заема с новите си колеги, за да изградя успешно бъдеще за CNN.”

Изборът на Томпсън бележи началото на нова и трансформираща глава за CNN. Ето някои наблюдения и въпроси относно движението с високи залози.

► Това е риск за Томпсън. Подобно на Боб Айгер, Томпсън излиза от пенсия, за да поеме херкулесова задача, управлявайки сложна, огромна медийна компания във време на масов срив в цялата индустрия. Томпсън можеше да се наслади на пенсионирането си, да се отърве от добрата репутация, която спечели, след като вдъхна живот на The Times и съживи изданието от печатно издание до дигитална електроцентрала. Вместо това той ще изложи голяма част от наследството си на риск, като заложи, че може да възпроизведе успеха си в CNN, като този път се стреми да трансформира линейна телевизионна компания в печеливш стрийминг и дигитален гигант. В първата си бележка до служителите Томпсън признава състояние на „пиково разстройство“ в медиите, като пише: „Изправени сме под натиск от всяка посока – структурна, политическа, културна, каквото и да е. … Няма вълшебна пръчка, която аз или някой друг да може да използва, за да накара това смущение да изчезне. Но това, което мога да кажа е, че там, където другите виждат заплаха, аз виждам възможност – особено предвид страхотната марка на CNN и силата на нейната журналистика.“

► Това също е риск за Дейвид Заслав. Главният изпълнителен директор на Warner Bros. Discovery можеше да изчака да назначи единствен лидер на CNN, след като уволни бившия си лично подбран мрежов шеф Крис Лихт. Никой не би го обвинил, че остави четиричленния временен ръководен екип - съставен от Ейми Ентелис, Вирджиния Моузли, Ерик Шерлинг и Дейвид Лийви - да управлява кораба. Организационният морал се повиши под ръководството на „Четворката“ и служителите масово очакваха те да останат на власт до приключването на изборите през 2024 г. (в съобщението от сряда обаче се казва, че те ще останат на сегашните си роли). На практика Заслав спечели, като запази сегашния лидерски отбор на мястото си. С назначаването на нов главен изпълнителен директор и председател той поема присъщ риск, тъй като президентският цикъл през 2024 г. се нагрява.

► Каква е редакционната мисия и философия на CNN? При бившия шеф на мрежата Джеф Зукър служителите никога не са задавали въпроса каква е мисията на CNN. Той беше фокусиран върху търсенето на отговорност от силните и извикването на B.S. от който и да го е продавал - и всичко това на обикновен език. Това направи мрежата мишена на Доналд Тръмп, но също така даде на организацията усещане за невероятна цел. Лихт, от друга страна, се бореше да формулира собствената си редакторска мисия. Никога не беше съвсем ясно каква точно е неговата визия. Той нареди на служителите да „разширят полезрението“ на историите, които мрежата отразяваше, и настоя, наред с други неща, да предават бръщолевенията на Тръмп на живо в ефир. Но основната мисия беше объркана. Ще бъде просветляващо да чуем повече от Томпсън по този въпрос, тъй като той ще отговаря и за редакционната статия на CNN.

► Лихт отвори вратата към MSNBC. Що се отнася до телевизията, хлябът и маслото на CNN някога бяха големите събития, фокусирани върху политиката. Но при Лихт, до голяма степен в резултат на неговите редакторски предпочитания, CNN се плъзна зад MSNBC, включително в желаната от рекламодателите 25-54 демографска група. Под „The Quad“ мрежата постигна забележителен напредък на фронта на рейтингите, правейки всичко възможно да си проправи път назад. Но навлизайки в 2024 г., която ще бъде наситена с новинарски цикли, фокусирани върху изборите и наказателните обвинения на Тръмп, дали Томпсън може напълно да преобърне рейтингите на CNN, ще си струва да се гледа.

► CNN има други предизвикателства. Извън екзистенциалната заплаха, пред която е изправена мрежата, докато кабелният пакет се подготвя да заеме мястото си в историческите книги, мрежата отчаяно се нуждае от стабилност. Томпсън ще бъде посрещнат с трудната задача да ръководи силна глобална компания с 4000 служители, която претърпя няколко сеизмични удара през последните 20 месеца. По време на този изпитателен период Зукър беше неочаквано изгонен; стрийминг услугата CNN+ беше внезапно затворена; звездните водещи Крис Куомо и Дон Лемън бяха уволнени; изпълнени са няколко промени в програмирането; и бяха извършени масови съкращения. В допълнение към сътресенията Лихт се оказа непопулярен лидер по време на краткия си период като шеф на мрежата, като моралът падна до едни от най-ниските нива в четиридесетилетната история на компанията. От Томпсън ще зависи да възстанови доверието.

► Контрастът с Лихт не може да бъде по-ярък. Докато на Лихт й липсваше опитът, необходим за управление на голяма, обхваната от егото организация с множество платформи в мащаб (няма значение, тласък на такава компания към бъдещето), Томпсън има доказан опит в правенето на точно това. През десетилетията си в медиите Томпсън си спечели репутацията на уверен ръководител с дебела кожа, който майсторски изпълнява визия, като същевременно поддържа подкрепата на войските. Първият ход на Лихт беше да премести офиса си извън етажите на CNN в Хъдсън Ярдс. Първото съобщение на Томпсън към персонала беше, че той е нетърпелив да „запретна ръкави и да се захвана за работа с новите си колеги“.

► Екипът на CNN е предпазлив оптимист. Въпреки всички удари и предизвикателства, които организацията претърпя през последните 20 месеца (да не говорим за многогодишните заплахи и атаки от Тръмп и неговите съюзници), служителите все още дълбоко обичат CNN и вярват в това, което означават тези три букви. Те искат мрежата да успее. И поради това те са развълнувани от това, което Томпсън може да направи като техен следващ лидер. Те са видели неговия опит в прекрояването на водещи новинарски организации за бъдещето. Те са чули похвалите, които бившите му колеги са предложили за него. И така, като Томпсън, те са готови да запретнат ръкави и да се захванат за работа.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР