Новият шарен 50-и парламент: ЦИК обяви мандатите за народни представители

...
Новият шарен 50-и парламент: ЦИК обяви мандатите за народни представители
Коментари Харесай

Новините от седмицата: Кой загуби и спечели от вота; Жилищно цунами залива Бургас; Новите лични карти

Новият пъстър 50-и парламент: ЦИК разгласи мандатите за народни представители (инфографика)
Централната изборна комисия (ЦИК) публично разгласи разпределението на мандатите по политически сили след извършените на 9 юни предварителни парламентарни избори. Най-много депутати предстоящо има безапелационният победител от вота – ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов обаче губи един представител по отношение на предходните избори, т.е. представителността ѝ в новия парламент е леко свита.
„ Всичко е в първия мандат “: ГЕРБ кани всички партии на договаряния за експертно държавно управление
ГЕРБ кани всички партии, част от 50-ото Народно заседание, на договаряния за сформиране на експертно държавно управление. Това съобщи водачът на партията Бойко Борисов, който въпреки всичко начерта и няколко червени линии за сформирането на постоянен кабинет.
Кои са определените български представители в Европейския парламент
Централната изборна комисия разпредели мандатите по партии за 17-те представители на България в Европейския парламент. ГЕРБ получава 5 мандата, Движение за права и свободи, „ Продължаваме промяната – Демократична България “ и „ Възраждане “ – по 3 мандата, Българска социалистическа партия – 2, а „ ИТН “ – 1.
За кого гласоподаваха българите на 9 юни по области (карта)
Безапелационният победител на предварителните парламентарни избори на 9 юни – ГЕРБ – печели в съвсем всяка област на България. Партията на Бойко Борисов изгуби някои от бастионите си през миналите години, само че още през 2023 година си възвърна някои, а в този момент продължи с настъплението.
Кой какъв брой гласа изгуби на изборите на 9 юни (инфографика)
Категоричните спечелили на предварителните парламентарни избори в България на 9 юни са ГЕРБ-СДС, които водят с към 7 пункта преднина пред Движение за права и свободи. Въпреки това даже партията на Бойко Борисов губи много гласове. Формацията събира със 135 хиляди гласа по-малко по отношение на предходния избор през април 2023 година, а отливът от партията от 2021 година до момента е сладкодумен – повече от 300 хиляди изгубени гласа.
Кой завоюва, кой загуби и кои са новите звезди след изборите в Европейски Съюз
Едно е несъмнено след изборите за европейски парламент в неделя: не всички ще честват. Докато десницата натрупа мощ, зелените и либералите имаха тежка нощ. Френският президент Еманюел Макрон пое подобен пердах, че незабавно разпусна националния парламент и свика нови избори.
Подкаст | Всяка банка в България може да си разреши 3.2% рента по депозити
Всяка банка в България може да си разреши да предоставя по-висока рента по депозитите и да смъкна таксите си по своите услуги и артикули. Това мнение изрази Георги Талев, вицепрезидент „ Офисна мрежа “ в tbi bank в 11-ия епизод на подкаста на Economic.bg – „ Едно мислено “.
Държавата изтегли 200 млн. лева нов заем при висока рента
В деня след парламентарния избор служебното държавно управление на Димитър Главчев взе нов заем за 200 млн. лева. Това е четвъртата емисия държавни скъпи бумаги (ДЦК) за кабинета от встъпването му в служба преди два месеца. С новия дълг страната е заела общо 900 млн. лева. от началото на годината.
Съединени американски щати глобиха основана в България компания, обвързвана с Русия
Министерството на финансите на Съединени американски щати глоби записаната в България компания „ Фрешвейл “ поради продажба на оръжия на неуточнена африканска страна. Компанията и нейният притежател Ариел Исраилов попаднаха в нов широкообхватен американски лист с компании, които нарушават глобите против Русия.
Национален статистически институт регистрира първи растеж на българския експорт след година на спад
След година на спад през април българският експорт най-сетне още веднъж стартира да пораства. Това демонстрират предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). За първия пролетен месец са изнесени артикули за 7.3 милиарда лева, което е растеж с 8% по отношение на април 2023 година
Световната банка още веднъж сви прогнозата си за българската стопанска система
Световната банка намали за трети следващ път прогнозата си за растежа на българската стопанска система през тази и идната година. Това излиза наяве от новия летен отчет на институцията, основана във Вашингтон, която преди години бе ръководена от Кристалина Георгиева. Прогнозата идва ден след извършените предварителни парламентарни избори в България, резултатите от които към момента не могат да кажат дали ще се сформира постоянно държавно управление или България още веднъж влиза в серпантина от избори.
В името на вложенията: Къде ще бъдат новите съвременни индустриални паркове на България?
Министерството на нововъведенията и растежа публично утвърди зоните, които ще се развиват с европейското финансиране. Приоритет в подбора на плановете бе даден на Северна България, която изостава в развиването си по отношение на по-развитата инфраструктурно Южна. Проектите са 11 на брой в 10 българския града, като вложени в развиването на индустриалните паркове ще бъдат близо 280 млн. лева, от които безплатно европейско финансиране от 207 млн. лева
Служебният кабинет не стопира с рокадите
Въпреки че е напълно в края на своя мандат служебният кабинет „ Главчев “ не стопира с персоналните рокади. От уеб страницата на Министерството на финансите се вижда, че през днешния ден, 10 юни, е заменен изпълнителният шеф на Агенцията по публични поръчки (АОП). На мястото на Георги Николов, назначен преди към две години от Асен Василев, в този момент застава Яна Топалова.
Сградното строителство в България продължава да потъва
Потъването на размерите при сградното строителство в България се забавя през април на годишна база. На месечна обаче Националния статистически институт (НСИ) регистрира един от най-лошите индикатори за последните няколко интервала.
Цунами от жилищни здания залива Бургас
Бургас се разраства много бурно в последните години откъм жилищни комплекси. Това се вижда ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ) за първото тримесечие на годината. През този интервал в региона е почнало строителството на 1470 жилището и еднофамилни къщи, което е растеж със 132.6% на годишна база.
Международната верига Sheraton отвори хотел в Слънчев бряг
Международната хотелска верига Sheraton, благосъстоятелност на Marriott International, отвори хотел в Слънчев бряг. Компанията пое ръководството на някогашния хотел „ Глобус “ и отвори реновирания под името Four Points by Sheraton.
Местните туристи ускоряват приходите на хотелите в България
Приходите на хотелиерите в България порастват през април 2024 година, само че главно поради българските жители. Това излиза наяве от данни на Националния статистически институт (НСИ) за активността на местата за настаняване през четвъртия месец на тази година.
Милошев даде обещание работна група на екскурзоводите
Министерство на туризма ще образува работна група, с цел да направи обзор и разбор на съществуващото законодателство, обвързвано с упражняването на специалността екскурзовод и неговото рационализиране. Това стана ясно след среща сред служебния министър на туризма Евтим Милошев и екскурзоводи.
Министерство на околната среда и водите реши, че нов Оценка на въздействието върху околната среда за „ Струма “ през Кресна не е необходим
Няма да се прави нова оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) при строителството на последния сектор от автомагистрала „ Струма “ в региона на Кресненското дефиле. Това гласят две решения на Министерство на околната среда и водите, взети преди няколко дни.
Обновяването на зоната към Централна гара-София би коствало към 200 млн. лева
Ако всичко, заложено в градоустройствената идея за възобновяване на региона пред Централна гара, бъде осъществено, ще са нужни сред 150 и 200 млн. лева Това разяснява за Economic.bg арх. Ангел Захариев, създател и шеф на архитектурно студио „ А и А Архитекти “, което завоюва конкурс през 2018 година за преобразяването на зоната. Във въпросната сума влизат освен културно-събитийните обекти, само че и цялостната рационализация на пътната инфраструктура в региона. В плана е включено и осъвременяването на Ротондата.
Столична община планува 1 милиарда лева за рационализация на градския превоз
Над 1 милиарда лева вложения в нови трамваи, електробуси и тролейбуси планува упорит отчет, показан на брифинг от кмета на София Васил Терзиев, двама зам.-кметове по финанси и превоз, както и общинския консултант Андрей Зографски от ПП-ДБ-СС. Не е ясно обаче от кое място ще пристигна финансирането на амбициозната стратегия и дали в действителност отчетът ще получи поддръжка от останалите политически обединения в общинския съвет.
Националното тол ръководство се оказа с нов шеф
Националното тол ръководство още веднъж е с нов шеф. На мястото на Георги Темелков, който оглавяваше Научно-техническо управление през последните две години с малко спиране, в този момент е назначен инж. Румен Мутафчиев, сочи информация в уеб страницата на Агенция „ Пътна инфраструктура “. Оттам потвърдиха промяната и показаха за Economic.bg, че инж. Мутафчиев е назначен за изпълняващ длъжността от 20 май.
БДЖ краткотрайно спря поръчката за новата билетна система
Стартиралият търг в края на април за изцяло възобновяване на билетната система на „ БДЖ-Пътнически транспорти “ е спрян. Това е станало на 6 юни, сочи информация в Регистъра за публични поръчки. Най-вероятната причина са две тъжби, подадени в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от „ Сименс Мобилити “ и „ Компютърнет Сървисиз “.
Министерство на регионалното развитие предлага въвеждането на дневна винетка
Леките коли да могат да заплащат и дневна винетка, плануват промени в Закона за пътищата, качени за обществено обсъждане от Министерство на районното развиване. С проектозакона се предлага тол таксите, които заплащат превозвачите, да се дефинират освен съгласно категория и броя на осите и според от класа на EURO излъчванията, както бе до момента, само че и класа излъчвания въглероден двуокис.
Транспортното министерство лимитира броя на изпитите за брошура
Кандидатите за водачи да могат да се явяват на научен или на практика изпит не повече от четири пъти в границите на шест месеца от привършване на образованието. При несполучливо полагане на изпита в посочения период, претендентът ще минава ново образование. В момента опцията за явяване на изпити е неограничена.
Министерство на регионалното развитие още веднъж пробва да прокара Закона за ВиК
Пореден районен министър се пробва да направи промени в областта на водоснабдяването и канализацията. За задачата е качен за обществено разискване план на Закон за ВиК, който обаче по смисъл се разграничава доста малко от предходните два разновидността, които различен министър опита да прокара през 2022 и 2023 година Оттогава до момента обаче, поради множеството възражения на Омбудсмана на България, Националното съдружие на общините, както и Комисията за енергийно и водно контролиране, придвижване по текстовете нямаше.
НЕК и Европейска инвестиционна банка подписаха съглашение за два нови ПАВЕЦ-а в България
Европейската капиталова банка (ЕИБ) ще съветва Националната електрическа компания (НЕК) при градежа на два ПАВЕЦ-а. Консултантското съглашение беше подписано в сряда от изпълнителния шеф на НЕК инж. Мартин Георгиев и вицепрезидента на Европейска инвестиционна банка Кирякос Какурис.
Най-накрая стартира издаването на персонални карти с чип
Дългоочакваните лични карти с чип най-накрая стават действителност. Министерството на вътрешните работи заяви, че публично стартира да издава такива от 17 юни. Въпреки това промяната на персоналния документ не е наложителна, успокояват от ведомството.
Нова рокада на върха на телеком пазара в България
След като 2022 година приключи с детронирането на дългогодишния водач на пазара на доставка на телевизия – Bulsatcom – идната 2023 година също предложи разбъркване на върха на българския телеком бранш. Рокадата този път се случи в сегмента на мобилните телефонни услуги, където Vivacom и Yettel си размениха второто и третото място по брой клиенти.
Първо по рода си: Европейска комисия публично стартира следствие на договорката за Yettel
Европейската комисия стартира задълбочено следствие на договорката за придобиването на надзор върху активите на PPF Telecom Group B.V. (PPF) от Emirates Telecommunications Group Company PJSC (e&). Брюксел ще ревизира дали задграничните вложители са употребявали държавни дотации при покупката на активи в Европейски Съюз – нещо, което е неразрешено съгласно разпоредбите на съюза.
Най-големият IT шеф в България е пред продажба
Глобалният снабдител на IT услуги DXC Technology, който е най-големият шеф в бранша в България, е пред продажба. За евентуални нови притежатели на компанията се спрягат компанията за изкупуване Apollo Global и Kyndryl Holdings (доставчикът на услуги в региона на осведомителните технологии, който бе обособен от IBM). Двете сдружения са напът да насочат взаимна оферта, оповестиха пред Reuters осведомени с въпроса лица.
Защо DXC Technology още веднъж влезе в радара за придобивания?
Американската IT компания DXC Technology, която е най-големият шеф в IT бранша в България, притегли вниманието тази седмица с новината, че е пред продажба. Позовавайки се на осведомени с тематиката източници, в понеделник Reuters разкри, че Apollo Global Management и Kyndryl Holdings обмислят взаимна оферта за придобиване.
КФН утвърди вливането на „ Вета Фарм “ в „ Софарма “
Комисията за финансов контрол (КФН) одобри вливането на „ Вета Фарма “ АД в „ Софарма “ АД. Решението за придобиването беше оповестено в средата на месец януари тази година. Към оня миг „ Софарма “ АД притежаваше 99.98% от капитала на сдружението.
Да те изпитва AI: Как българска платформа трансформира образованието
Още от гимназията Александър Попов се занимава с програмиране и точно тогава той получава задача от собствен преподавател да сътвори тестова стратегия, в която от 300 вероятни въпроса на случаен принцип да се падат 50 от тях. Чрез програмата учениците незабавно получават оценка и имат опцията да ревизират правилните и неверните си отговори. Така, от една страна, учителят си икономисва време откъм регулиране на проби, а въпреки това, учениците всякога получават друг тест. След като приключва учебно заведение, Александър продължава образованието си в Манчестър, където следва „ Компютърни науки “, а след това се връща да работи в София.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР