Новият рекорд е последният, който е разбит тази година, след

...
Новият рекорд е последният, който е разбит тази година, след
Коментари Харесай

Септември 2023 г. беше най-горещият септември в света, регистриран с „изключителна“ разлика, потвърждават нови данни, като учените обвиняват повече от изменението на климата

Новият връх е последният, който е разрушен тази година, след рекордно горещо Юни, юли и лятото като цяло и рекордно парещ септември в Обединеното кралство.

Учените сочат с пръст главно изменението на климата и предизвестяват, че следва по-лошо. Но те също по този начин го отдават на модела на топло време, наименуван Ел Ниньо, и естествените промени във времето.

Copernicus Climate Change Service (C3S) удостовери през днешния ден, че през септември междинните температури на повърхностния въздух в международен мащаб са достигнали 16,38C.

Цифрата е с 0,93C над междинната за септември през последните две десетилетия и със обилни 0,5C по-топла от предходния най-топъл септември през 2020 година

Маржът е удивени учени.

Хиляди риби и 100 делфина починаха, защото водата в Амазонка доближи рекордни температури

Изображение: Разбиха рекордните горещини през септември предходни върхове с " голяма " разлика от 0,5C

" Това е голямо ", сподели професор Ед Хокинс, академик по климата в университета Рединг. „ Не би трябвало да чупим върхове с тази сума. “

Пиърс Форстър - краткотраен ръководител на държавния комитет по изменение на климата, само че говорейки в качеството си на професор по изменение на климата в университета в Лийдс - сподели вариации сред месеците всеки година нормално са много дребни.

„ Следователно счупването на предходния септемврийски връх с цели 0,5C е полуда и демонстрира, че се случва нещо в действителност необичайно “, сподели той.

Д-р Саманта Бърджис, заместник-директор на C3S, сподели, че „ невижданите температури “ за септември са счупили върховете с „ изключителна сума “.

С два месеца до идващите световни договаряния за климата, COP28 в Дубай през декември, „ неотложността е амбициозните дейности в региона на климата в никакъв случай не са били по-критични “, добави доктор Бърджис.

Морето също беше горещо

Днешните констатации се основават на милиарди измервания от спътници, кораби, самолети и времето станции по света.

Те потвърдиха, че температурите на повърхността на океана също са се повишили през септември, достигайки втората най-висока до момента след единствено август 2023 година

Учените също са разтревожени от, което C3S удостовери, че е траяло през септември.

То се подхранва с континента, който в миналото се смяташе за релативно предпазен.

Изображение: Източник: Национален център за данни за сняг и лед

Защо беше септември и това лято е толкоз горещо в международен мащаб?

Част от топлината идва от естествено прекосяване в тропическия източен Пасифик към юли от хладна фаза на Ел Ниня към топла фаза на Ел Ниньо, което оказва въздействие върху температурите по света.

Но макар че има композиция от фактори, в това число естествената колебливост от година на година, учените считат, че главната причина е изменението на климата.

Проф Форстър сподели: „ Смятаме, че е породено заради композиция от фактори, основно излъчванията на парникови газове са най-високи за всички времена. "

Глобалните температури са се затоплили с към 1,1C от прединдустриалната епоха заради човешката активност, съгласно Междуправителствения панел на Организация на обединените нации по Промяна на климата.

„ Това, което виждаме тази година, е, че има неравноправие в допълнение към това “, сподели проф. Хокинс, което може да се „ дължи на други фактори като Ел Ниньо или други метеорологични модели “.

" Но най-големият съставен елемент до момента е фактът, че сме добавили толкоз доста парникови газове в атмосферата от изгарянето на изкопаеми горива. "

Климатичните смъртни случаи във Англия от 1990 година

Каза проф. Хокинс месец след месец рекордни горещини не бяха безусловно знак, че климатичната рецесия се форсира, а усет на бъдещето при продължаващо световно стопляне.

Екстремни метеорологични феномени това лято - като пожари в Средиземно море, наводнения в Нова Йорк или горещите талази в Обединеното кралство ще станат „ по-чести и за жалост ще станат естествени “, добави той.

Той сподели, че изменението на климата утежнява наводненията, защото по-топлият въздух може да задържи повече вода, което значи, че преваляванията са по-обилни.

Това също по този начин прави естествено зараждащите горещи талази още по-горещи и подхранва горещите и сухи условия, които разрешават на горските пожари да се популяризират бързо, даже в случай че пожарите са провокирани от нещо несвързано, добави той.

Гледайте Шоуто за климата с Том Хийп в събота и неделя от 15:00 ч. и 19:30 ч. по Sky News, на уеб страницата и приложението Sky News, както и в YouTube и Twitter.

Шоуто изследва по какъв начин световното стопляне трансформира нашия пейзаж и акцентира решенията на рецесията.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР