Новият Регистър на обществените поръчки (РОП) ще съдържа електронна информация

...
Новият Регистър на обществените поръчки (РОП) ще съдържа електронна информация
Коментари Харесай

Данните за всяка обществена поръчка ще бъдат качени онлайн

Новият Регистър на публичните поръчки (РОП) ще съдържа електронна информация на всяка социална поръчка. В нея ще се разгласяват всички документи, свързани с поръчката, като контракти, рамкови съглашения и анексите към тях, както и контракти за подизпълнение. Това реши кабинетът на днешното си постоянно съвещание, откакто утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за публичните поръчки.

По този метод държавното управление прави още една крачка към въвеждането на системата за електронни публични поръчки. Това е една от главните задания пред вицепремиера Томислав Дончев в мандата на настоящето държавно управление. В началото на годината той съобщи, че системата е към този момент подготвена и е в тестови режим.

" Първо ще присъединим някои министерства и организации, с цел да я тестват. Освен това са нужни няколко месеца за образование на експертите ", сподели през януари Томислав Дончев.

С измененията в закона, считано от 1 януари 2020 година, се урежда по-ранното въвеждане на профилите на купувача на платформата. С това се цели да се редуцира времето и разноските на възложителите за поддържане на досегашните профили на купувача. За всички възложители остава задължението да поддържат тези профили до привършване на всички поръчки, открити преди 1 януари 2020 година

В измененията в закона е заложено още в РОП да се разгласяват и поканите до избрани лица за присъединяване в публичните поръчки, а освен обявите за събиране на предложения. По този метод се разширявала публичността при възлагане на социална поръчка.

Друга значима смяна при тези поръчки е подаването на Единния европейски документ за публични поръчки вместо заявления, направени от възложителя. Така се уеднаквяват разпоредбите за обявление на събитията за персоналното положение и сходството с критериите за асортимент при възлагане на поръчки, без значение от прилагания ред.

Предоставя се опция на всички разпоредители с бюджет от по-висока степен, а освен първостепенните, да разпореждат поръчките на подчинените си разпоредители с бюджет. Направена е и смяна, обвързвана с метода за пресмятане на прогнозната стойност на поръчките. Изискването за нейната новост към този момент ще се отнася все още, в който възложителят взема решение да започва възлагането на поръчка, а не към съответна закрепена дата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР